Uit een onderzoek is gebleken dat spam verantwoordelijk is voor 33 miljard kilowattuur energie per jaar. Dit is genoeg om 2,4 miljoen huishoudens van stroom te voorzien.

Het Carbon Footprint of e-mail Spam-rapport meldt dat ongeveer 62 biljoen spamberichten wereldwijd per jaar verzonden worden. Dit staat volgens ICF International en McAfee, die het onderzoek uitvoerden, gelijk aan een koolstofdioxide-uitstoot van 17 miljoen ton.

Volgens hen is het zoeken naar legitieme e-mail en het verwijderen van spam verantwoordelijk voor tachtig procent van de gebruikte energie.

Bovendien blijkt uit het onderzoek dat de zakelijke gebruiker elk jaar 131 kilogram CO2 per jaar produceert, waarvan 22 procent het gevolg is van spam.

Volgens ICF zou het filteren van spam driekwart van de ongewenste e-mail buiten kunnen houden. Dit zou qua CO2-uitstoot net zo’n groot effect hebben als het van de weg halen van 2,3 miljoen auto’s. Nog beter zou het echter zijn om het probleem bij de bron aan te pakken.

Ook wijst het rapport op McColo, een Amerikaans webhostingbedrijf. Een dag nadat deze internetprovider offline ging, daalde het aantal spamberichten met zeventig procent, wat gelijk staat aan 2,2 miljoen auto’s minder op de weg, zo vertelt McAfee.

Richi Jennings, een onafhankelijke spamanalist die meewerkte aan het onderzoek, meldt dat deze cijfers gebaseerd zijn op de extra tijd die iemand kwijt is om van spam af te komen. "De pc gebruikt meer kracht als we ermee werken. De cijfers zijn gebaseerd op het extra werk dat ze verrichten als spam wordt opgeruimd", vertelt hij.

Het merendeel van spam wordt overigens verzonden via botnets. Uit een rapport van Symantec bleek onlangs nog dat het aantal botnets gegroeid was met 192 procent en dat 90 procent ervan verantwoordelijk is voor spam.