3min

Jaarlijks kunnen we tijdens Computex gegarandeerd rekenen op een fors aantal aankondigingen rondom nieuwe technologie. Zoals we dit jaar vaker zien, wemelt het van de AI-ontwikkelingen. Het is deze keer de beurt aan Nvidia, Intel en Qualcomm om uit de doeken te doen wat men van plan is als het gaat om AI-hardware en toepassingen.

Nvidia: AI-gigant blijft groeien

Wie ooit Nvidia voornamelijk als gamer-gericht zag, moet dat beeld al lang en breed bijstellen. De opkomst van datacenters heeft de prioriteiten van het bedrijf jaren geleden al gecorrigeerd, maar de hype omtrent AI is iets waar het maar al te graag gebruik van maakt. Er zijn kapers op de kust (Google, Microsoft, Meta), maar de meeste organisaties (inclusief Google, Microsoft en Meta) zijn maar wat afhankelijk van Nvidia’s befaamde A100-GPU’s en andere hardware.

Eerder brachten we al het nieuws dat Nvidia de GH200 Superchip in volle productie zet. Daarnaast heeft het een berg andere AI-ontwikkelingen, waaronder samenwerkingen met Microsoft, marketingbedrijf WPP en maakbedrijven als Foxconn. De Microsoft-deal behelst het versimpelen van AI-development binnen het Windows-ecosysteem, dat binnenkort met behulp van Copilot en Dev Home al sprongen zal maken. Concreet wil Nvidia samen met Microsoft zijn RTX-videokaarten uiterst geschikt maken voor dedicated AI-workloads binnen Windows-applicaties en natuurlijk games. De samenwerking met WPP is gericht op een ‘content engine’ op het Omniverse Cloud-platform van de GPU-gigant. Deze zou het mogelijk maken om snel ‘digital twins’ (oftewel polygonale varianten van fysieke objecten) te produceren. Met hulp van AI kan hierdoor een marketingcampagne rekenen op 3D-representaties van wat men wil verkopen.

Qualcomm: Snapdragons zijn overal, en het bedrijf wil ze verbinden

Qualcomm is een grote speler als het gaat om het leveren van smartphone-SoC’s. Tegenwoordig is zelfs Samsung wereldwijd overstag. Vlaggenschippen van niet-Apple-telefoons bevatten veelal een Qualcomm Snapdragon-chip. Een partij als MediaTek blijft ondanks het eveneens aanzienlijke marktaandeel hooguit in de mid-range. Echter zijn Snapdragons overal, zoals in de Meta Quest Pro VR-bril en verschillende smartwatches. Qualcomm-topman Alex Katouzian wil graag dat Snapdragons gezamenlijk AI-workloads gaan verorberen. Dit maakt het voor gebruikers mogelijk om allerlei verschillende tech met elkaar te laten praten. Dit zou op een manier zijn die we nog niet eerder hebben gezien.

Het concept van interconnectiviteit is namelijk vooralsnog vrij eenzijdig voor eindgebruikers. De interactie tussen smartwatches, smartphones, smartfridges en smartthermostaten kun je eindeloos uitbreiden op software-gebied. Wie een smartwatch gebruikt voor het meten van bloeddruk en jogroutes, deelt dit vaak met de eigen telefoon. Echter delen deze apparaten zelden de resources die ze bevatten. Het is eerder een toevalligheid dat het horloge aan de pols een sensor heeft die de telefoon mist. Wat ontbreekt, is het bundelen van de rekenkracht van deze apparaten. Vergelijk dit met datacenter-hardware die steeds meer als een geheel moet opereren om complexe taken uit te voeren, waarbij de prestaties van elk onderdeel kunnen worden opgeteld.

Het is dus niet meer dan logisch dat Qualcomm ook deze kant op wil voor de eigen consumenten-hardware. Het geeft ook aan dat lokale prestaties bijna altijd efficiënter zijn dan wat een datacenter kan doen. Echter is het vooralsnog een ietwat vage doelstelling vanuit het bedrijf. De vorm die deze bundeling van hardware-krachten moet krijgen, blijft nog wat ongewis. Concreter is het plan van Qualcomm om meer pc’s te gaan verkopen. De groei van het marktaandeel van Arm-pc’s wordt gedreven door producten van Qualcomm en MediaTek. Daarnaast lijkt het erop dat Windows steeds wat meer aandacht geeft aan Arm, dat mogelijk op den duur een echte dreiging op de desktop-markt gaat vormen voor de x86-architectuur ondersteund door AMD en Intel.

Intel: de VPU is de ster van Meteor Lake

Ook Intel gaat op grote schaal AI-hardware toevoegen aan de eigen chips. De 14e generatie ‘Meteor Lake’-processors zullen allemaal een ingebouwde Vision Processing Unit (VPU) bevatten, gebaseerd op technologie van het door Intel overgenomen Movidius. Sommige 13e generatie-chips kenden al een VPU. Op deze manier moet AI ook lokaal draaibaar zijn, waardoor de cloud niet al het werk zal moeten verzetten. Dit zal bijvoorbeeld van pas komen bij de AI-geïntegreerde features van Windows.