Apple heeft een reactie gegeven op de geruchten over een optimistische ladingsindicator van de nieuwe iPad, die eerder de 100 procent aan zou geven dan dat de accu daadwerkelijk compleet opgeladen is.

Een woordvoerder van Apple heeft tegenover nieuwszender CNBC afgeraden de iPad langer aan de stroom te houden zodra deze aangeeft 100 procent opgeladen te zijn. Raymond Soneira van DisplayMate meldde eerder dat het laadproces nog één tot twee uur doorgaat. De Apple-woordvoerder geeft aan dat het schadelijk kan zijn voor de accu wanneer deze langer aan het lichtnet wordt gelaten.

Soneira gaat na deze uitspraak nog een stap verder en beweert dat het verkorten van de levensduur van de accu in het ontwerp is gebakken. Een oplaadbaar apparaat dient namelijk zelf de stroomtoevoer afsluiten zodra deze volledig opgeladen is. "Volgens Apple is de nieuwe iPad dus ontworpen om de levensduur van de accu te verkorten als de lader niet handmatig wordt verwijderd als de ladingsaanwijzer 100 procent aangeeft", zo stelt hij.

Volgens Soneira’s eigen onderzoek bleek de nieuwe iPad 10,4 uur mee te kunnen gaan zodra de ladingsindicator 100 procent aangaf. Wanneer er wordt doorgeladen gaat de accu nog eens 1,2 uur langer mee. De meting was ook nog eens gedaan in statisch gebruik, dus zonder apps, WiFi en met het scherm op de gemiddelde helderheidsstand. De kans dat iemand 10 uur haalt als Apples laadadvies opgevolgd wordt, is volgens Soneira dan ook nihil.

Update
Vicepresident van Apple, Michael Tchao, verklaart tegenover AllThingsD dat het systeem bewust op deze manier is ontworpen om juist een optimale lading te behouden. Zodra de iPad volledig is opgeladen, ontlaadt deze een klein beetje en laadt zich dan opnieuw op naar 100 procent. Dit proces herhaalt zich tot het apparaat van de stroom wordt gehaald. "De circuits zijn ontworpen zodat je het apparaat zo lang als je wilt ingeplugd kan houden," zegt Tchao. "Het is een fantastische feature die altijd in iOS aanwezig is geweest."