2min

Google heeft andere plannen met Motorola dan het aanvankelijk kenbaar maakte. Twee anonieme bronnen zeggen tegenover Business Insider dat het internetbedrijf plannen heeft om zijn eigen smartphones en tablets te maken.

Deze verklaring is strijdig met de geruchten die vorige week opdoken. Vorige week lieten andere anonieme, maar welingelichte bronnen tegenover The Wall Street Journal weten dat Google van Motorola af zou willen. In plaats daarvan zou het bedrijf zich willen toeleggen op de mobiele advertentiemarkt. Tevens wisten de bronnen te melden dat het Chinese technologiebedrijf Huawei interesse had om Motorola over te nemen.

Vorig jaar september betaalde Google nog een bedrag van 12,5 miljard dollar voor de overname van Motorola Mobility. Hiermee sleepte het internetbedrijf meer dan 17.000 patenten binnen. Google gaf te kennen dat ze het patentportfolio wilde gebruiken om zich te verdedigen in lopende rechtszaken die zijn aangespannen door Apple en Microsoft tegen partners van Google. Beide partijen beweren dat het mobiele besturingssysteem Android inbreuk maakt op diverse patenten en eisen daarom een schadevergoeding. Microsoft heeft al met diverse partijen deals gesloten waarin het licentiekosten ontvangt voor ieder verkocht Android-toestel.

Na de overname werd Google ervan beticht dat Motorola een oneerlijk marktvoordeel zou krijgen doordat het bedrijf eerder toegang zou krijgen tot de broncode van Android. Google heeft altijd volgehouden dat hier geen sprake van is en het mobiele besturingssysteem en de smartphonetak gescheiden werelden zijn.

Twee anonieme bronnen zeggen nu dat dit niet waar is. Volgens hen heeft Google plannen om eigen smartphones en tablets te maken. Volgens hen zou Google net als Apple haar eigen iPhone en iPad willen maken. Om dat te realiseren zal het nauw gaan samenwerken met Motorola. Concurrenten als HTC en Samsung zijn volgens de anonieme bronnen woedend op Google.

Een woordvoerder van Google zegt dat het internetbedrijf en Motorola als twee gescheiden bedrijven opereren. Hij weigerde nader in te gaan op de geruchten van de anonieme bronnen.