Op dit moment bellen we in Nederland nog steeds mobiel via het GSM-netwerk. Er zijn echter ook mogelijkheden om de gesprekken via 3G of zelfs 4G af te handelen. Toch kiezen providers er op dit moment nog niet voor om dat in te voeren. Verwacht wordt dat veel telecomoperators in de wereld pas in 2015 dit massaal gaan uitrollen, dat meldt althans onderzoeksbureau Infonetics Research.
Volgens Infonetics Research zijn er pas enkele telecomproviders die een Voice-over-LTE-netwerk (VoLTE) hebben uitgerold. Het grootste VoLTE-netwerk is op dit moment te vinden in Zuid Korea, waar 3,6 miljoen klanten er gebruik van maken. Verwacht wordt dat er aan het einde van het jaar 12 VoLTE-netwerken zijn wereldwijd en slechts 8 miljoen klanten die er gebruik van maken. Nederland lijkt tot op heden geen kandidaat te zijn voor zo’n netwerk.
De reden dat providers nog niet overstappen op de nieuwe techniek is vooral een zakelijke reden. Er kan nu nog worden verdient aan de belminuten, ook zijn er enkele technische obstakels zoals het integreren met bestaande netwerken. Het alternatief is een GSM-netwerk aanhouden naast het 4G-netwerk wat nu in Nederland ook gebeurt met het 3G-netwerk.
Ook is er nog een alternatief naast VoLTE dat nog beter werkt, deze techniek heeft CSFB. Wat deze techniek doet is de GSM en 3G verbindingen op de smartphone uitschakelen en de 4G-verbinding wel actief houden. Vervolgens ontvangt de smartphone een notificatie via 4G dat er een inkomend gesprek is, de smartphone schakelt dan de GSM-verbinding in om het gesprek aan te nemen. Deze techniek werkt beter dan telecomoperators op voorhand hadden verwacht en hoewel de gesprekskwaliteit via 4G veel beter is dan via GSM, is de CSFB-techniek wel een stuk vriendelijker voor de batterijduur van de smartphone.
In Nederland zal eerst 4G-landelijk dekkend moeten worden voordat een van deze technieken überhaupt kan worden gebruikt. KPN is op dit moment de enige telecomoperator met een 4G-netwerk in de randstad. De bedoeling is dat alle Nederlanders medio volgend jaar over 4G-dekking moeten beschikken. Vodafone en T-Mobile starten na de zomer met de uitrol van hun netwerken.
Tele2 is de enige provider die nog geen tijdschema heeft vrijgegeven maar wel de meest voor de hand liggende partij om VoLTE uit te rollen. Tele2 heeft namelijk alleen frequenties weten te bemachtigen voor een 4G-netwerk. Voor het telefoonverkeer maakt het gebruik van het T-Mobile-netwerk. Als Tele2 overschakelt op VoLTE is het niet langer afhankelijk van T-Mobile. Of het bedrijf dit ook van plan is, is onduidelijk. Wel timmert Tele2 hard aan de weg door abonnementen tegen concurrerende prijzen aan te bieden. Het afgelopen jaar steeg het marktaandeel van Tele2 van 3 procent naar 5 procent.