3min

Tags in dit artikel

, , , ,

Google heeft zojuist een nieuwe versie van Android aangekondigd. De naam van de nieuwe versie is Android L. Het versienummer is nog niet bekendgemaakt maar we gaan uit van Android 5.0. Android L is de grootste Android-versie die tot op heden is uitgebracht, in deze versie zitten 5000 nieuwe API’s waarmee ontwikkelaars apps kunnen bouwen. Ook is de interface flink op de schop gegaan.

Android L is op alle vlakken verbeterd, of het nu gaat om het ontwerp, de techniek of de prestaties. Google heeft op alle vlakken verbeteringen doorgevoerd. Daarnaast is Android L geschikt voor alle schermformaten: smartphones, tablets, laptops en televisies.

Ontwerp

Om te beginnen heeft Google het ontwerp onderhanden genomen. Google gaat mee in de trend dat alles simpeler en rustiger moet worden, waarbij meer marges en plattere iconen worden gebruikt. Google kiest echter niet voor een platte interface, bij het bouwen van apps kunnen onderdelen namelijk vanaf nu ook een hoogte meekrijgen, waarmee je een knop of dialoogvenster een bepaalde hoogte kan geven. Google plaatst het element dan op een bepaalde hoogte en voegt zelf schaduw toe om het er goed uit te laten zien. Ook biedt Google een waslijst aan nieuwe animaties die in apps kunnen worden gebruikt.

Het basisontwerp van Android is ook onder handen genomen, van het notificatiecentrum en multitaskscherm tot de Android-knoppen. Google kiest deze keer echt voor een grote update. Of alles er mooier en functioneler op is geworden moet natuurlijk nog blijken. Google is zelf van mening dat dit het geval is, maar wij zagen op de redactie al enkele dingen voorbij komen waar we twijfels bij hebben. Zo zijn de nieuwe terug- en multitaskknop in onze optiek niet mooier of duidelijker geworden. Hetzelfde geldt voor de gebruiksvriendelijkheid van het multitaskscherm.

Hoewel Google het ontwerp flink onder handen heeft genomen, is het nog maar de vraag hoeveel gebruikers dit ook te zien gaan krijgen. Tot op heden heeft Google nog geen restricties voor de fabrikanten geïntroduceerd. Bedrijven zoals Huawei, LG, Samsung en Sony bouwen allemaal hun eigen skin over Android heen. Daarmee verdwijnen een grote aantal innovaties en nieuwe ontwerpen die Google nu presenteert. Uiteindelijk kopen maar weinig gebruikers een toestel met een kale Android-versie. De vraag is dus nog even hoe Google al deze nieuwe mogelijkheden, functies en ontwerpen naar de eindgebruiker gaat brengen.

Techniek en prestaties

Ook qua techniek heeft Google flink wat zaken aangepast. Zo is de oude Dalvik-compiler vervangen, als een app wordt opgestart wordt de code van een app vertaald naar een code die de hardware begrijpt. Dalvik doet dit elke keer als een app wordt opgestart, de nieuwe compiler, genaamd ART, doet dit meteen bij het installeren van de app. Daarnaast ondersteunt ART een scala aan nieuwe technieken en hardware, ook werkt de engine veel efficiënter waardoor er minder van de telefoon wordt gevraagd en bijvoorbeeld de accu langer mee gaat.

Google heeft ook actief samengewerkt met Imagine Technologies, Intel, NVIDIA en Qualcomm, dit zijn chipfabrikanten die chips maken voor mobiele apparaten. Het doel van deze samenwerking was om de grafische prestaties op mobiele apparaten te verbeteren. Volgens Google is het nu mogelijk om games die gebruik maken van DirectX 11 ook te spelen op Android-apparaten, uiteraard wel met wat aanpassingen. De prestaties van Android voor games zijn flink verbeterd in deze nieuwe versie.

Overige

Het afgelopen jaar kwam er geen eind aan de presentaties van Google, daar heeft het bedrijf van geleerd, we krijgen nu korte samenvattingen. Aangezien er meer dan 5000 nieuwe API’s zijn, hebben we veel vernieuwingen in Android nog niet gezien of ontdekt. Android L komt pas over enkele maanden beschikbaar, maar vanaf morgen is er een previewversie te downloaden en uit te proberen. De komende weken gaan we dus nog een hele hoop nieuwe mogelijkheden en functies zien.