2min

Tags in dit artikel

, ,

Na de recente actie van filmdistributeur A-Films, wil nu ook Stichting Brein dat Emule.nl stopt met het linken naar films. De webmaster van de site, Marcel van Es, heeft van Brein een brief ontvangen waarin staat dat hij de illegale activiteiten binnen 48 uur moet stoppen. Van Es heeft gehoor gegeven aan deze oproep, Emule.nl is een tijdje offline geweest vanochtend.

De aanklacht is te lezen op Emule.nl, die inmiddels weer online mag. "Ik heb de gepubliceerde artikelen op de site maar even ge-backupt en verwijderd… want op deze manier mag de site weer in de lucht van BREIN. Er zijn nu dus geen linkjes meer te vinden." aldus van Es op zijn site.

Tim Kuik van de Stichting Brein vindt dat Emule.nl mee heeft geholpen aan het illegaal verspreiden van materiaal waar auteursrechten op rusten. "Behalve om zo ongeveer alle films ging het daarbij bijvoorbeeld ook om games en de Van Dale." aldus Kuik.

Beheerder van Es heeft laten weten het proces tegen ZoekMP3.nl op 19 februari af te wachten. "Als Zoekmp3.nl die zaak wint, mogen wij ook weer links op onze site zetten", zo denkt van Es. Overigens heeft hij zelf geen zin om een rechtszaak aan te spannen "Ik ga geen gevecht aan met die jongens. Dat kan ik niet bekostigen."

De verdediging van van Es, hij beweert alleen te linken naar bestanden maar zelf niks aan te bieden, wordt door de Stichting Brein niet echt serieus genomen: "Wij vinden dat linken ook een vorm van verspreiding is", aldus Kuik. "Emule.nl moet zich niet achter de techniek verschuilen. Als je die redenering volgt, kan iemand iets op een buitenlandse server zetten en er vanuit Nederland naar linken. Zo werkt het natuurlijk niet."

Van Es is echter niet van plan om direct te stoppen met Emule.nl, zo schrijft hij onder meer dit op de site:

Quote:

Ik heb vandaag toch wel een vrij lang gesprek gehad met BREIN. Naar wat ik begrepen heb is het niet alleen eMule.nl die een schrijven heeft mogen ontvangen…. er volgen er dus meer.

Ook heb ik begrepen dat als ik eMule zou laten registreren op iemand andermans naam in bijvoorbeeld Zwitserland of zo… dan kan de site direct weer in de lucht. BREIN kan nl. alleen maar handelen binnen Nederland.