2min Devops

Controversiële EU-hervormingen rondom auteursrechten terug naar de tekentafel

De Europese Unie (EU) gaat voorlopig niet akkoord met de controversiële hervormingen rondom online auteursrechten. Bij een stemming van het Europees Parlement (EP) waren 318 leden tegen, tegenover de 278 leden die voor stemden. Daardoor gaan de hervormingen terug naar de tekentafel, waarna er in september een nieuwe stemronde plaatsvindt.

Doordat een meerderheid van de parlementariërs tegen stemde, gaan de onderhandelingen met de Europese Raad voorlopig niet van start. Eerder bereidde een juridische commissie van het EP namelijk een tekst voor. Doorgaans vormt dit de basis voor verdere onderhandelingen. Nu zal de tekst echter hier en daar aangepast worden, waarna in september een nieuwe stemronde plaatsvindt.

Onwerkbare situatie

De zogeheten Copyright Directive was bedoeld om een simpele update door te voeren. Velen spraken zich echter uit tegen de hervorming. Zo bepaalt artikel 13 dat platformen direct aansprakelijk zijn voor eventuele auteursrechtschendingen die door hun gebruikers worden gemaakt. Dan zou alle content van sites vooraf gefilterd moeten worden, iets wat voor de vrijheid van meningsuiting en het vrije internet geen goed plan is.

Ook maakten tegenstanders zich zorgen om artikel 11, waarbij nieuwswebsites licentieovereenkomsten zouden moeten sluiten met andere sites indien ze zich baseren op hun content. Beide artikelen leiden volgens tegenstanders tot een onwerkbare situatie.

Verdeeldheid blijft

Verschillende initiatieven probeerden de plannen te dwarsbomen, waaronder een petitie genaamd ‘Save Your Internet’. Sommige parlementariërs sloten zich hierbij aan, onder wie Julia Reda van de Piratenpartij. Op Twitter spreekt ze inmiddels over een groot succes. Wel roept ze op tot het blijven voeren van campagne.

Toch is er ook een grote groep niet blij met de afwijzing van het EP. Zij denken vooral dat techgiganten zoals Facebook en Google profiteren, terwijl bijvoorbeeld artiesten benadeeld worden. Volgens hen zijn de ‘uploadfilter’ en ‘linktaks’ middelen om geld voor hun werk van de techgiganten te krijgen, iets waar ze recht op claimen te hebben.