Wat al op 28 november was aangekondigd, is afgelopen dinsdagmorgen gewijzigd. Zo zijn er voortaan in het WHOIS-register minder gegevens te zien van de eigenaar van een .nl domein.

Het meer beschermen van persoonsgegevens was één van de eisen van het Domeinnaamdebat 2008, waar de SIDN nu gehoor aan heeft gegeven. WHOIS is een applicatie waarmee je op de SIDN-site informatie kan opvragen wie eigenaar is van een .nl-domeinnaam. Zo kun je controleren of een domein vrij is en wat de contactgegevens zijn van de huidige eigenaar.

Bij de particuliere houders gaat dit natuurlijk over hun persoonsgegevens. Het tonen van deze gegevens is afgewogen tegen de bescherming van deze persoonsgegevens. De uitkomst bleek dat de wens is om het aantal getoonde persoonsgegevens te beperken. De informatie over de achtergrond van dit besluit is hier te lezen.

Ook is door de wijziging de geschillenregeling voor .nl-domeinnamen aangepast. Zo hoeft de eiser niet langer de eis naar de domeinhouder toe te sturen. Meer over de aangepaste regeling is hier te lezen.

Voor 12 januari 2010 web command line
Domeinnaam .nl-domeinnaam . .
Status Actief/inactief . .
Houder Naam . X
Adres X X
Administratief Contactpersoon Naam X X
Telefoonnummer X X
e-mailadres . X
Registrar Naam . .
Adres . .
Technische Contactpersoon Naam X X
Telefoonnummer X X
e-mailadres . X
Domeinnaamservers Namen van de servers . x
Datum registratie domeinnaam Datum . X
Datum laatste wijziging Datum X X

  • . = blijft zichtbaar
  • X = Wordt niet langer getoond