3min


Update 30/04/2024 – Google heeft bevestigd dat het medewerkers heeft ontslagen. Hoewel het niet heeft aangegeven om hoeveel personen het gaat, en ook niet om welke rollen en teams, zou het inderdaad gaan om het Python-team -maar ook andere onderdelen.

Ook bij bedrijfsonderdelen als Flutter en Dart zijn ontslagen gevallen, weet Techcrunch te melden. Flutter is een UI-toolkit, Dart de programmeertaal die veelal wordt gebruikt voor het bouwen van apps in datzelfde Flutter.

Volgens Google zijn de ontslagen onderdeel van ‘herstructureringen’ ten behoeve van efficiëntie en om de beschikbare middelen beter af te stemmen op de belangrijkste prioriteiten. De medewerkers die hun baan verliezen, zouden kunnen solliciteren naar andere vacatures binnen Google.

Verplicht zestig dagen van tevoren informeren

Een deel van de ontslagen zijn bevestigd vanwege WARN-wetgeving die geldt in de Amerikaanse staat Californië, WARN staat voor Worker Adjustment and Retraining Notification en vereist dat werkgevers met meer dan honderd medewerkers hun personeel verplicht zestig dagen van tevoren moeten informeren over op handen zijnde ontslagen.

In het geval van Google zou het gaan om vijftig medewerkers in Sunnyvale, de plaats waar Google zijn hoofdkantoor heeft. Deze notificatie zou op 24 april zijn gedaan, wat betekent dat de medewerkers tot uiterlijk 23 juni in dienst blijven.

Op social media uitten (ex-)medewerkers zorgen over de ontslagen in het Python-team, gezien het belang van Python-tooling in AI. Google heeft dit team zoals eerder gemeld niet opgeheven, maar vervangen door een andere groep in München.

Origineel – Het lijkt erop dat Google het team heeft ontslagen dat het Python-ecosysteem beheerde binnen het bedrijf. Dat meldden verschillende bronnen, waaronder accounts op social media van (ex-)medewerkers van het bedrijf.

Het zou om een klein team gaan, waarvan de medewerkers worden vervangen door een team dat vanuit München opereert. Verschillende social media-accounts maken melding van de ontslagen, zoals hier, hier en hier.

Het Amerikaanse Python-team dat vanuit het Californische Sunnyvale opereerde (thuisbasis van Google) onderhield Python-versies in gebruik bij het bedrijf, werkte third-party pakketten bij en maakte deze geschikt voor gebruikt in Google-systemen. Ook produceerde het een typechecker genaamd pytype voor het verbeteren van de betrouwbaarheid van de gebruikte code. Hoewel het slechts een klein team betreft, zijn de ontslagen opmerkelijk omdat Python veel wordt gebruikt in het trainen van AI-modellen.

Tip: Amerikaanse techreuzen kunnen Europese werknemers lastig ontslaan

Flinke ontslagrondes beloofd

Google CEO Sundar Pichai waarschuwde begin dit jaar in een interne memo al voor flinke ontslagrondes bij diverse onderdelen van het bedrijf. “We hebben ambitieuze doelen en investeren dit jaar in onze grootste prioriteiten. […] Om de capaciteit te creeren voor dergelijke investeringen moeten we moeilijke keuzes maken”, stelde Pichai.

Hij voegde de daad bij het woord en begon in dezelfde maand een grote ontslagronde. Die volgde overigens op een reeks ontslagen aan het einde van 2023, zowel bij Google als andere Alphabet-dochterbedrijven. Onlangs stuurde Google-moederbedrijf Alphabet een deel van het personeel van de financiële en vastgoedafdelingen naar huis.

Net als andere techbedrijven wil het bedrijf vooral meer geld uitgeven aan het ontwikkelen van AI. Daarvoor hebben ze weliswaar óók personeel nodig, maar om de loonkosten voor dergelijke functies te financieren, schrapt het banen die niet zouden bijdragen aan technologische innovatie.

Google zette laatst ook 28 medewerkers op straat die hadden deelgenomen aan sit-in in’s in Google-kantoren in New York en Sunnyvale. De medewerkers protesteerden tegen een overeenkomst van het bedrijf met de Israëlische regering voor het leveren van cloud computing-diensten.

Lees ook: Google verhuist deel van activiteiten, ontslaat opnieuw medewerkers