Het European Aviation Network (EAN) heeft een test afgerond om mobiel internet via 4G aan te bieden op Europese vluchten. Vanaf de tweede helft van 2017 moet het netwerk operationeel zijn en moeten passagiers gebruik kunnen maken van breedbandinternet tijdens hun vlucht.

De test werd uitgevoerd in het zuiden van het Verenigd Koninkrijk, daar zijn aangepaste zendmasten geplaatst die in staat zijn om 4G-internet aan te bieden in vliegtuigen. De masten kunnen een signaal bieden tot 150km boven de grond. Deze worden vervolgens gecombineerd met satellieten van Inmarset.

Het internet wordt uiteindelijk aangeboden op een frequentieband tussen de 2 en 4Ghz. Er komt redelijk wat nieuwe technologie kijken bij het opzetten van een dergelijk netwerk. Normaal zijn de mobiele netwerken erop gericht om dekking op de grond te bieden, nu moeten ze dekking in de lucht bieden. Doordat er geen obstakels zijn in de lucht is het bereik hierdoor wel makkelijker te vergroten in combinatie met lage frequenties. Wel moet er rekening worden gehouden met het zogenaamde dopplereffect. Mede doordat een vliegtuig maximaal 1200 km/h kan vliegen. De 4G-test is uitgevoerd door Deutsche Telekom en Nokia samen.

In totaal worden er zo’n 300 LTE-locaties op de grond ingericht in Europa om straks het EAN mogelijk te maken in combinatie met de satellieten. De bouw hiervan ligt nog op schema om in de tweede helft van 2017 4G aan te kunnen bieden. Het maakt toekomstige vluchten in elk geval een stuk plezanter.