2min

Tags in dit artikel

, ,

Softwarepiraterij is niet alleen een schadepost voor softwareproducten en -distributeurs. Ook de overheid loopt door het ontduiken van de BTW, die normaliter over deze software betaald moet worden, veel geld mis. Hiervan ondervinden ook burgers indirect schade, zo stelt Aladdin Knowledge Systems.

Nederlandse softwareproducten liepen 628 miljoen dollar aan inkomsten mis in 2004. Dit is gebleken uit een wereldwijd onderzoek naar softwarepiraterij dat de BSA (Business Software Alliance) onlangs presenteerde. “Als we uitgaan van deze cijfers betekent dit dat de Nederlandse overheid jaarlijks 113 miljoen dollar minder belastinginkomsten heeft. Vorig jaar was dit nog 109 miljoen dollar. Geld dat de overheid bijvoorbeeld had kunnen steken in andere zaken als zorg of onderwijs”, aldus Johan Scheffel, Regional Sales Manager Software DRM (Digital Rights Management) bij Aladdin.

“Natuurlijk is het zo dat voorlichting en wettelijke controle een belangrijke rol spelen bij het indammen van dit probleem, maar ook de bedrijven zelf maken onvoldoende gebruik van de beschikbare technische middelen om kopiëren te voorkomen”, vindt Scheffel.

Volgens Mark Blomsma, voorzitter van het Software Developer Network, zet de piraterij ook een rem op de innovatie in de softwarebranche. “Bedrijven steken veel geld in het ontwikkelen en op de markt zetten van nieuwe producten. Als softwarepiraten vervolgens met dit intellectuele eigendom aan de haal gaan, kan dit voor sommige, met name startende, ondernemers een enorme strop zijn."

Aladdin biedt softwareontwikkelaars en -distributeurs bescherming tegen illegaal gebruik, kraken van licentiecodes en het dupliceren en/of ongeoorloofd aanpassen van hun applicaties. Onlangs introduceerde Aladdin de nieuwste versie van HASP, die ook ondersteuning biedt voor ontwikkelaars die gebruik maken van een Linux of .Net platform.