2min

Tags in dit artikel

, ,

Speluitgever Electronic Arts heeft gisteren haar kwartaalcijfers gepresenteerd en tevens laten weten dat het waarschijnlijk dit jaar niet aan de verwachtingen kan voldoen. Als voornaamste oorzaak wijst EA de vertraging van het langverwachte spel ‘Spore’ aan.

EA’s omzet daalde in het laatste kwartaal met vier procent naar 613 miljoen dollar. Dit jaar komt de helft van de omzet van EA uit spellen die online gespeeld kunnen worden. Uiteindelijk betekende de hoge omzet geen winst, het bedrijf presenteerde een een verlies van 25 miljoen dollar, oftewel acht cent per aandeel. Vorig jaar presenteerde EA in hetzelfde kwartaal nog zestien miljoen dollar verlies. Zonder bijzondere items kon EA overigens een winst melden van zes dollarcent per aandeel, maar dat was vorig jaar in hetzelfde kwartaal nog veertien dollarcent per aandeel.

De uitgever staat momenteel onder grote druk van investeerders die willen dat het bedrijf sterk gaat groeien. EA kan daarin echter niet rekenen op de verwachte topper Spore. Het spel is uitgesteld tot het fiscale jaar 2009 en dat kan EA 300 tot 500 miljoen schelen voor dit fiscale jaar. Spore is erg belangrijk voor EA, aangezien het bedrijf alle rechten heeft op dit spel en een winstmarge van 80 procent of hoger heeft op dit spel. Andere spellen die EA dit jaar met partners gaat uitbrengen, waaronder Crysis en Mercenaries 2, hebben een winstmarge van rond de 30 procent.

Het bedrijf laat analisten en investeerders dan ook weten dat het de totale omzet over het fiscale jaar 2008 bijstelt naar 3,1 tot 3,4 miljard dollar.
Ondanks dat Spore uitgesteld is, denkt EA ook voor dit jaar nog een aantal belangrijke titels op de markt te kunnen brengen, waaronder een nieuw Harry Potterspel en een spel gebaseerd op de serie The Simpsons. Verder is de bekende regisseur Steven Spielberg bezig met een compleet nieuw spel voor Nintendo’s Wii console.

"Mijn gevoel is dat we sneller en beter kunnen inspringen op nieuwe kansen, waardoor we ons marktaandeel kunnen vergroten en kunnen groeien", aldus EA CEO John Ricctiello. Dat gevoel werd nog niet gedeeld op de beursvloer, waar het aandeel gisteren weer wat daalde.