2min

Tags in dit artikel

, ,

De tweede en laatste 5G-veiling van België is rond. Orange, Proximus en Telenet gaan er met de 1400 MHz-frequentieband vandoor. In totaal leverde de veiling 1,4 miljard euro op.

Operators hebben een vergunning nodig om mobiele signalen te zenden. De vergunningen voor 5G werden in de afgelopen drie jaar door heel Europa geveild.

De meeste Europese lidstaten veilen drie frequentiebanden. De daadwerkelijke frequenties verschillen per land. België koos voor 700 MHz, 1400 MHz en 3600 MHz.

De eerste twee Belgische banden werden in juni geveild. Vijf operators betaalden in totaal 1,2 miljard euro voor een stukje van de 700 MHz- en 3600 MHz-banden. De tweede veiling vond onlangs plaats. Drie operators gingen er met de 1400 MHz-band vandoor.

Proximus, Telenet en Orange

Proximus kocht het grootste aandeel voor 109 miljoen euro. Op de tweede plaats staat Orange (70 miljoen euro). Telenet kocht het kleinste aandeel voor 38 miljoen euro.

Alledrie de operators deden mee aan de eerste en tweede veiling. Daarmee hebben de operators het recht om op elk van de drie 5G-banden te zenden. Het is mogelijk om een 5G-dienst met een of twee banden aan te bieden, maar drie banden staan meer toepassingen toe.

Elke band heeft een voordeel. De 1400 MHz-band is vooral geschikt voor downlinkcapaciteit. Dit houdt in dat een operator gemakkelijker hogere downloadsnelheden kan aanbieden aan een groot aantal gelijktijdige gebruikers.

Citymesh

Tijdens de eerste veiling dingde een nieuwe speler mee. Citymesh betaalde ongeveer 50 miljoen euro voor een stukje van de 3600 MHz- en 700 MHz-banden. Daarmee heeft de operator alles in huis voor een 5G-dienstverlening. Een van de grootste aandeelhouders van Citymesh is Digi Communications, een Roemeens telecombedrijf.

Tip: 5G network slicing kruipt dichterbij