2min

Durfinvesteerders in techbedrijven in de Verenigde Staten zijn het niet eens over de te volgen strategie voor startups nu de economie tegenwind krijgt. Dit leidt tot een grote paradox tussen de macro-economische realiteit en de praktijk, schrijft de Wall Street Journal.

Durfinvesteerders in de Verenigde Staten zijn het oneens over welke strategie startups moeten volgen nu daar door de macro-economische omstandigheden een recessie dreigt. Startups krijgen gemengde signalen over wat zij precies de komende tijd moeten doen. Sommige durfinvesteerders adviseren startups het binnengehaalde geld zo snel mogelijk uit te geven. Anderen adviseren juist te reorganiseren, omdat zij een sterke recessie voorspellen, schrijft de zakenkrant.

Paradox

Volgens de zakenkrant laat deze paradox de spanning tussen de macro-economische realiteit en de praktijk in Silicon Valley goed zien. Deze laatste praktijk moedigt startups en investeerders juist aan veel geld uit te geven om groei en inkomsten te bewerkstelligen. De huidige realiteit, onder meer door de toenemende inflatie, problemen met de supply chain, de grote rentestijging en de oorlog in Oekraïne, zorgt juist voor grote economische uitdagingen. Een recessie is daarom niet helemaal ondenkbaar.

Deze paradox is ook zichtbaar bij de startups zelf. Sinds de maand juli stijgt het aantal ontslagen bij startups, terwijl andere startups massaal personeel aan het werven zijn en hun medewerkers meenemen op luxe vakanties.

Kwartaalcijfers

Ook de laatste kwartaalcijfers van het aantal investeringen in startups laat de twee verschillen goed zien. In het tweede kwartaal van dit jaar nam het aantal investeringen in startups in de Verenigde Staten met bijna een kwart af in vergelijking met Q2 2021. Op hetzelfde moment was de gemiddelde deal het hoogst voor alle fases van een startup.

Wel blijkt dat private investeringsmaatschappijen op een berg geld zitten. Private investeerders in de Verenigde Staten haalden in het afgelopen kwartaal een bedrag van 119 miljard euro (122 miljard dollar) op. Dit is maar liefst 87 procent van het totaalbedrag dat zij in 2021 ophaalden. Investeerders gaan echter selectiever te werk als het om bedrijven gaat waarin ze investeren. Dit betekent dat het investeringsgeld wordt geconcentreerd in een kleiner aantal startups.