2min

De invoering van de Omgevingswet is opnieuw uitgesteld vanwege gebreken in de ICT-omgeving. Dit meldt minister De Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) in een brief aan de Eerste Kamer. Het uitstel volgt op een kritisch rapport van het Adviescollege ICT-toetsing.

De combinatie tussen de Nederlandse overheid en grote belangrijke ICT-projecten wil nog steeds niet vlotten. In een recente brief aan de Eerste Kamer kondigt De Jonge aan dat de geplande invoering van de Omgevingswet per 1 januari 2023 opnieuw met een half jaar wordt uitgesteld.

In de Omgevingswet zijn tientallen wetten en honderden Algemene maatregelen van bestuur samengevoegd. Een belangrijk onderdeel hiervan is het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO). Met deze digitale omgeving kunnen bedrijven en burgers alle communicatie met de overheid inzien en daarmee zaken regelen als het aanvragen van (bouw)vergunningen.

Kritisch rapport Adviescollege ICT-toetsing

Het Adviescollege ICT-toetsing, dat ICT-projecten van de Rijksoverheid toetst en valideert op slaagkans en aanbevelingen ter verbetering geeft, constateert in een kritisch rapport dat juist dit DSO-component nog veel te wensen overlaat. Wanneer dit component als gepland wordt ingevoerd, zou dat tot grote problemen kunnen leiden.

Het gaat vooral om de testfunctionaliteit die niet op orde zou zijn. Met deze testfunctionaliteit kunnen gebruikers controleren of de onderdelen van de DSO wel goed werken, betrouwbaar zijn en ook stabiel.

Daarnaast geeft het Adviescollege aan dat veel onderdelen van de Omgevingswet an sich nog niet klaar zijn voor invoering. Hiervoor zijn er binnen de wet wel Tijdelijke Alternatieve Maatregelen ingebakken. Deze maatregelen maken de wet extra complex, zo geeft het Adviescollege ICT-toetsing aan. Kortom, er is nog veel werk aan de winkel voordat de Omgevingswet echt soepel kan worden ingevoerd.

Meer testen en overheden ondersteunen

Met het uitstel wil minister De Jonge meer testen laten uitvoeren en meer oefenen met de administratieve processen. Ook moet het extra half jaar worden gebruikt om lagere overheden als provincies en gemeenten meer te helpen bij het implementeren van de wet en in het speciaal de digitale omgeving.

De Omgevingswet is in 2015 al aangenomen door de Tweede Kamer en een jaar later door de Eerste Kamer. De invoering is al verschillende keren uitgesteld vanwege vooral de haperende ICT-omgeving. Het nu aangekondigde uitstel komt na geruchten over dat de Eerste Kamer zijn steun voor de invoering dreigde in te trekken.

Tip: Rijksoverheid leert nog steeds niet van mislukte ICT-projecten