2min

SpaceX maakt zijn satelliet-internetdienst binnenkort beschikbaar voor private jets. Klanten ontvangen verbindingen van tot 350 Mbps per vliegtuig voor een behoorlijke prijs.

SpaceX CEO Elon Musk wil de markt voor vliegtuigwifi opschudden. Wifi wordt al jaren aangeboden in vliegtuigen, maar de snelheden zijn zelden indrukwekkend.

SpaceX legde uit dat het nieuwe product passagiers verbindt zodra ze op het vliegtuig stappen. Passagiers hebben toegang tot videoconferences, online games, VPN’s en elke andere toepassing met hoge datavereisten.

SpaceX bedient momenteel schepen, jachten en (mobiele) huizen. Musk is al langer van plan om zijn satelliet-internetdienst uit te breiden naar vliegtuigen.

Hoe premium is de prijs?

De technologie wordt medio 2023 toegankelijk. De dienst is duur, maar dat geldt natuurlijk ook voor private jets.

Ten eerste vraagt SpaceX een aanbetaling van 5.000 dollar. Vervolgens moeten klanten 150.000 dollar per vliegtuig neerleggen voor de benodigde apparatuur. Tot slot betaalt de eigenaar van het vliegtuig een maandelijkse verbindingstoeslag van 12.500 dollar tot 25.000 dollar.

SpaceX beweert dat de configuratie van het systeem eenvoudig is. Klanten ontvangen een Starlink Aviation Kit met een ‘Aero Terminal’, stroomvoeding, twee draadloze access points en montagesetjes.

SpaceX merkte op dat de organisatie op dit moment meerdere vergunningen van de Federal Aviation Administration (FAA) mist die nodig zijn om de dienst te lanceren. Daar wordt aan gewerkt.

SpaceX Starlink Aviation voor private jets

Het product belooft indruk te maken op iedereen die gewend is aan de vliegtuigwifi van nu. De wifisnelheid van een gemiddeld commercieel vliegtuig piekt rond de 10 Mbps. Satellietwifi is veel sneller. SpaceX beweert dat zijn dienst pieksnelheden van 350 Mbps bereikt.

Starlink Aviation gaat wereldwijde dekking aanbieden met satellieten die in een lage baan om de Aarde zweven (low-Eeath orbit). LEO-satellieten bieden een robuust signaal op grotere hoogte en in poolgebieden — een schril contrast met geostationaire satellieten.

Tip: Amazon neemt het op tegen SpaceX, eerste internetsatellieten in 2023