2min

Apple heeft deze week een nieuwe applicatie gelanceerd genaamd iBooks Author. Hiermee kunnen mensen gratis een e-book maken welke geschikt is voor de nieuwe iBooks Store maar ook gewoon kan worden geëxporteerd als PDF. Hoewel de applicatie gratis is net als het te maken boek zit er wel een addertje onder het gras. Het boek mag alleen commercieel verkocht worden via Apple en Apple heeft recht op een deel van de omzet die met het boek wordt gemaakt.

Als iemand een boek in elkaar zet en deze gratis wil verspreiden is er eigenlijk niet aan de hand. Zodra iemand echter geld wil gaan verdienen aan zijn met iBooks Author gemaakte eBook, mag deze het boek alleen nog verspreiden via iBooks en wil ook Apple meedelen in de omzet. Een gebruiker mag volgens de voorwaarden van de applicatie dus geen e-book maken om deze vervolgens commercieel te verspreiden via andere wegen dan de iBooks Store.

De melding die in de software verschijnt dat het gepubliceerde boek vrij verspreid mag worden is dus niet helemaal correct en geldt alleen er het boek gratis wordt verspreidt.

Hoewel er iets voor te zeggen is dat als Apple een gratis applicatie levert waarmee men e-books kan maken, Apple ook recht heeft op een deel van de verdiensten. Het vreemde is alleen dat Apple dit heeft opgenomen in de gebruikersvoorwaarden van de applicatie waarmee men eigenlijk nooit akkoord is gegaan.

Blogger Dan Wineman stelt: "Je hoeft niet akkoord te gaan met deze voorwaarden door iets te ondertekenen, ook niet door iets aan te klikken." Het gaat om de zogenaamde EULA die simpelweg is bijgevoegd en weliswaar in de applicatie is te vinden via de ‘About’ knop, maar je gaat er nooit mee akkoord. Apple stelt in die voorwaarden simpelweg dat door het gebruiken van deze applicatie je akkoord gaat met deze voorwaarden.

Hierdoor is het goed mogelijk dat een auteur een boek maakt in iBooks Author, vervolgens exporteert als PDF om commercieel te kunnen verspreiden, en veel later bij groot succes zal worden geconfronteerd met een claim van Apple.

Wineman stelt: "Het is alsnog Microsoft stiekem een beperking legt op wat je met een Word-document mag doen. Of Adobe met een JPG-bestand." Een ander voorbeeld van Wineman: "Of dat Microsoft claimt de auteursrechten op je boek te bezitten omdat je deze hebt geschreven met een illegale versie van Word".

Ook worden er geen technische beperkingen opgelegd aan de geëxporteerde documenten waaraan te zien is dat er een bepaalde overeenkomst van Apple van kracht is. De vraag is dan ook of deze bijgevoegde voorwaarden van Apple juridisch wel kloppen.