2min

De Franse privacywaakhond CNIL oordeelde eerder dat Google het "recht om vergeten te worden" niet alleen voor Europese versies van de zoekmachine moet toepassen maar voor alle versies wereldwijd. Google ging daarop in bezwaar want het is van mening dat de Franse privacywaakhond geen rechten heeft buiten Frankrijk of Europa en vond dat ook een vorm van vrijheid van meningsuiting. Dat bezwaar is nu afgewezen en Google moet nu beslissen wat het gaat doen, gehoorzamen aan de wil van CNIL of een hoge boete incasseren.

De Franse privacywaakhond CNIL is van mening dat het "recht om vergeten te worden" van toepassing is op Europese burgers want het gaat om gegevens van Europese burgers en die moet Google op verzoek verwijderen. Google moet die volgens CNIL dan ook helemaal vergeten en niet alleen als je in Europa zoekt op Google, maar ook daarbuiten.

Google is het daar niet mee eens, want het gaat niet puur om persoonlijke gegevens van Europese burgers, maar ook om bijvoorbeeld nieuwsartikelen waar de persoon in wordt genoemd, of waar de persoon in het verleden een reactie onder heeft geplaatst. Die artikelen moeten volgens het recht om vergeten te worden uit de zoekmachine worden verwijderd. Dat is in sommige gevallen ook zeer nadelig voor de eigenaar van de website waarop deze artikelen staan. Google ziet dus meer haken en ogen, maar Google vind voornamelijk dat de Franse privacywaakhond alleen eisen mag stellen voor de Fransen en Europa, omdat Frankrijk deel uitmaakt van de EU, maar niet voor de hele wereld. Google verwijderd pagina’s uit de zoekmachine op Europees niveau, maar Amerikanen kunnen de informatie bijvoorbeeld gewoon nog vinden. Als het aan Google ligt gaat dat niet veranderen.

Google is ook van mening dat het een precedent zou scheppen, zo zijn de Turken overgevoelig voor uitlatingen over Atatürk, willen de Russen niets weten van homo’s, heeft China niet al teveel op met democratie en zo zijn er nog wel wat landen die zaken uit de zoekmachine willen verbannen. Als Google dat meteen wereldwijd zou moeten doorvoeren dan worden bepaalde onderwerpen onvindbaar in Google.

Google is echter al in beroep gegaan tegen de uitspraak van CNIL en die hebben dat nu afgewezen. Google staat nu voor de keuze om de wil van CNIL na te leven, iets wat niet voor de hand ligt, of een eerste boete te incasseren. Een eerste boete zal waarschijnlijk een lokale boete zijn en enkele tonnen bedragen, waarschijnlijk een bedrag tussen de 250.000 en 500.000 euro. Zodra Google een boete krijgt heeft het wel de optie om in beroep te gaan bij het Franse Hoge Raad. Waarschijnlijk zal Google voor die optie kiezen, mocht Google dat beroep echter verliezen, kan een volgende boete op Europees niveau worden uitgedeeld en dan gaat het om een percentage van de omzet en dat kan oplopen tot enkele miljarden euro’s.