Kunstmatige intelligentie dringt langzaam door tot zo’n beetje alle mogelijke sectoren. Toepassingen zijn er onder meer in de financiële dienstverlening, gezondheidszorg en transportsector. Dat stelt overheden voor enorme uitdagingen, want er zijn nauwelijks wetten voor de toepassing van kunstmatige intelligentie op deze gebieden.

Dat stelt Geoffrey Hinton, een van de pioniers op het gebied van machine learning, die nu voor Google werkt tijdens een interview met persbureau Reuters. “Dit wordt een groot probleem,” begon hij het gesprek. Het is namelijk niet mogelijk om verantwoording af te leggen zoals regeringen dat willen.

Geen verantwoording mogelijk

Hinton gaf leiding aan een groep wetenschappers van de University of Toronto die enkele cruciale algoritmes maakte die nodig zijn voor de werking van neurale netwerken. Zo’n netwerk bootst de manier waarop mensen complexe taken leren na. Daarvoor is een boel data nodig, die vervolgens gebruikt wordt om bepaalde taken uit te voeren.

De voordelen die daarmee behaald werden, maakten het bijvoorbeeld mogelijk voor Google om stemherkenning toe te voegen aan Android-apparaten. Ook maken de netwerken het mogelijk voor computers om steeds beter te worden in bepaalde taken. Maar doordat de neurale netwerken zichzelf aanleren om beter te worden in complexe taken, is het nagenoeg onmogelijk voor ontwikkelaars om regeringen precies uit te leggen hoe de systemen werken. “Alles wat je nodig hebt, is een heleboel informatie over het juiste antwoord en vervolgens kan je een groot neuraal netwerk trainen om te doen wat je wil.”

Revolutie

Desondanks moeten er regelgevende kaders komen waarbinnen neurale netwerken ontwikkeld mogen worden. Daar kleeft volgens Hinton dus een probleem aan voor overheden. Desalniettemin is het potentieel gigantisch: hij denkt dat de ontwikkelingen kunnen zorgen voor gigantische doorbraken.

Zo kunnen neurale netwerken die miljoenen medische foto’s hebben geanalyseerd accuratere diagnoses te stellen dan artsen. Hinton verwacht dat er mobiele apps komen die neurale netwerken gebruiken om bijvoorbeeld huidbeschadigignen te scannen en eventueel advies te geven om een arts te bezoeken.