Eindelijk past het sociale netwerk Facebook https breed toe. Het sociale netwerk heeft zijn interne linkinfrastructuur aangepast door het preloaden van HSTS toe te voegen. Onveilige http-links worden daardoor – voor zover mogelijk – automatisch omgezet naar https-links. Dat mag ook wel, want met maandelijks 2,13 miljard mensen op bezoek, heeft het sociale netwerk van CEO Mark Zuckerberg een zekere verantwoordelijkheid gekregen.

Door ervoor te zorgen dat veruit de meeste URL’s die mensen bezoeken op Facebook of Instagram, zorgt het sociale netwerk ervoor dat zoveel mogelijk gebruikers beschermd worden tegen mogelijke cyberaanvallen of pogingen tot het installeren van malware.

Veiliger internetten

Het nieuws werd aangekondigd door software-engineer Jon Millican, die voor het Data Privacy team van Facebook werkt. Hij schreef het volgende over de manier waarop het sociale netwerk omgaat met externe links:

“We hebben recentelijk de infrastructuur van onze link security aangepast om ook HSTS-preloading mogelijk te maken. Daarmee worden http-links automatisch omgezet naar https voor bepaalde websites. Daardoor zullen mensen veiliger kunnen browsen en wordt de snelheid waarmee mensen vanuit Facebook naar andere sites surfen vaak ook verbeterd.”

Om te bepalen of een site gebruik maakt van het https-protocol, makt Facebook gebruik van een Chromium-lijst, evenals informatie die het zelf verzamelt. Daarmee werkt Facebook dus samen met internetgigant Google, dat zo snel mogelijk het hele internet naar https over wil laten gaan.