IBM volgt levering sla met blockchain

Abonneer je gratis op Techzine!

IBM en de Amerikaanse supermarkt Albertsons gaan samen kijken of ze de veiligheid van boterhammen en salades kunnen verbeteren, door een programma te starten dat romeinse sla volgt via blockchain-technologie. Romeinse sla van diverse plekken bleek vorig jaar de E. coli-bacterie te bevatten. 

Een blockchain is een database met gegevens die cryptografie en een gigantische distributie gebruikt om de juistheid van gegevens te garanderen nadat ze zijn opgeslagen. De technologie kan gebruikt worden om transacties of spullen te verifiëren en te volgen als ze door de leveringsketen reizen. Daarbij kan ook essentiële data als de oorsprong, datum en tijd van de verpakking en temperaturen opgeslagen worden.

Albertsons gaat nu gebruikmaken van het blockchain-gebaseerde IBM Food Trust-netwerk, zodat het grote hoeveelheden romeinse sla kan volgen van de boerderij naar de schappen. IBM Food Trust is vorig jaar uitgerold en moet de gehele voedselindustrie met elkaar verbinden. Het netwerk moet zorgen voor betere voedselveiligheid, versheid, duurzaamheid en minder voedselverspilling.

Met het systeem kan Albertsons de omstandigheden van volledige kroppen sla volgen van de oogst tot het inpakken. Blijkt dat een lading besmet is, dan kunnen andere oogsten van diezelfde faciliteit snel uit de leveringsketen gehaald worden en getest worden, of uit de winkel gehaald worden.

Pilot

De supermarkt, die bijna 2.300 winkels heeft in de Verenigde Staten, start een pilot van Food Trust door de romeinse sla te volgen uit een van zijn distributiecentra. Als die implementatie compleet is en getest wordt, verwacht het bedrijf het project uit te breiden om andere voedselcategorieën ook te gaan volgen. De obstakels die met het netwerk overkomen kunnen worden, kunnen namelijk ook voorkomen bij andere producten.

De technologie van IBM Food Trust wordt al gebruikt om de bevoorradingsketen van boerderijen en verkopers veiliger en transparanter te maken. De technologie is sinds vorig jaar uitgebreid naar ruim vijftig merken.