1 min

Tags in dit artikel

, , , ,

Het comité dat onderzoek doet naar de grote techbedrijven Amazon, Apple, Facebook en Google met betrekking tot het breken van antitrustwetgeving, krijgt mogelijk te maken met belangenverstrengeling. Een aantal van de comitéleden zou aandelen in de bedrijven hebben.

Volgens Business Insider zou één van de hoger geplaatste leden, Jim Sensenbrenner, voor bijna een ton aan aandelen in de bedrijven hebben. Twee van zijn andere collega’s bezitten ook voor enkele duizenden dollars aan aandelen in Google, Apple en Facebook.

De CEO’s van de techgiganten zullen aanstaande maandag gehoord worden door het comité, om te zien of er inderdaad sprake is van een oneerlijke marktpositie ten opzichte van de concurrentie. De optie bestaat dat de zitting wordt uitgesteld, wegens het recentelijk overlijden van een civil rights leider, John Lewis.

Techgiganten onder de loep wegens discutabele praktijken

Alle grote techbedrijven worden tegelijkertijd onder de loep genomen, elk vanwege nagenoeg dezelfde reden. Amazon zou zijn eigen producten binnen een bepaalde categorie hoger plaatsen dan die van een externe partij, Apple zou exact hetzelfde doen in de app-store. Laatstgenoemde zou daarnaast ook discutabel omgaan met in-app aankopen van externe partijen in de App Store.

Google zou zijn eigen producten, waaronder Maps en Flights ook te hoog in de zoekresultaten posten, wat mogelijk voor een tik op de vingers kan zorgen. Tot slot ligt Facebook dit keer onder een vergrootglas omdat het concurrenten zou overnemen en een data analyse firma (Onavo) zou gebruiken om zijn positie te versterken.