Intel kondigt tweede generatie quantum control chip aan

Abonneer je gratis op Techzine!

Intel heeft Horse Ridge II aangekondigd. De controlechip voor kwantumcomputers heeft ten opzichte van zijn voorganger enkele aanpassingen gekregen die schaalbaarheid moeten verbeteren.

In een persbericht schrijft Intel dat de tweede generatie van de Horse Ridge-soc twee extra bedieningsfuncties heeft, waarmee het mogelijk wordt om meer externe controle-elementen aan de soc te verbinden. Intel benoemt twee specifieke functies:

  • Het uitlezen van de huidige staat van de qubit;
  • De mogelijkheid om meerdere qubits tegelijk aan te sturen met een proces genaamd multigate pulsing.

Horse Ridge

Intel heeft begin dit jaar aangekondigd te werken aan Horse Ridge II. Zoals de naam doet vermoeden, borduurt het ontwerp voort op de eerste Horse Ridge-soc. Die chip werd eind 2019 uitgebracht.

Horse Ridge is een soc die gemaakt is om binnen de extreem koude temperaturen van een kwantumcomputer te opereren. Het moet het probleem oplossen van de vele kabels die het koelsysteem inlopen om individuele qubits te besturen. Hierdoor moet het eenvoudiger worden om een systeem op basis van een kwantumcomputer op te zetten, een belangrijke stap richting het bouwen van een kwantumcomputer met een daadwerkelijk praktisch nut.

Tip: Honeywell bouwt naar eigen zeggen krachtigste kwantumcomputer ooit