Google biedt werknemers de kans om veilig een startup te beginnen

Abonneer je gratis op Techzine!

Google gaat werknemers de mogelijkheid bieden om onder de vleugel van Google een eigen startup te beginnen. Werknemers kunnen een businessplan indienen en indien dat wordt goedgekeurd kunnen ze niet 20 procent maar 100 procent van hun tijd besteden aan dat plan. Ze krijgen in die periode dus ook gewoon doorbetaald, Google doet dit om het personeel aan boord te houden.

Google is een enorm innovatief bedrijf en groeit nog steeds elk jaar, daarnaast worden er ook elk jaar nieuwe producten en diensten bedacht. Het gevolg is dat Google elk jaar meer werknemers nodig heeft om het bedrijf te laten groeien, dat is op zich al een grote uitdaging want in Silicon Valley is een groot te kort aan goed IT-personeel en de universiteiten kunnen niet meer studenten afleveren dan ze al doen.

Dat de nieuwe aanwas onvoldoende is, kan Google weinig aan veranderen, maar er vertrekken ook veel werknemers bij Google om voor zichzelf te beginnen. Al die creatievelingen bij Google hebben allemaal zo hun eigen ideeën voor een startup, veel werknemers werken een paar jaar bij Google en proberen dan via een eigen startup succesvol te worden. Veel van die initiatieven stranden na verloop van tijd, maar een enkeling slaagt. Bijvoorbeeld Kevin Systrom, werkte bij Google, ging weg en begon Instagram om vervolgens voor 1 miljard dollar te worden overgenomen door Facebook.

Het aantal werknemers bij Google dat voor zichzelf begint is enorm en levert Google de nodige problemen op, daarom heeft het bedrijf besloten om het dan maar te gaan stimuleren. Het start een eigen "incubator", daarin krijgen werknemers van Google de kans om hun startup te beginnen onder de vleugel van Google. Google biedt werknemers nu al de optie om 20 procent van hun tijd aan een persoonlijk project te besteden, als ze een goed businessplan indienen, dat uitgebreid gecontroleerd wordt en goedgekeurd moet worden, mogen ze vervolgens een aantal maanden 100 procent van hun tijd investeren in dat plan.

Tijdens die periode zal Google gewoon het salaris doorbetalen en na een aantal maanden wordt het plan dan geëvalueerd. Is het uitgelopen op een mislukking dan wordt de stekker eruit getrokken en keer de werknemer terug bij een van Google’s projecten, is het succesvol dan mag het doorgaan. Wordt het extreem succesvol dan zal de werknemer daar uiteraard de vruchten van plukken, maar ook Google.

Het is een hele veilige methode om een startup te beginnen en het businessplan zal op voorhand gekeurd worden door specialisten die meteen de nodige problemen en obstakels kunnen herkennen, waardoor het plan nog beter kan worden. De naam van Google’s incubator is Area 120, wanneer Google er precies mee begint is niet duidelijk.