De nieuwe Apple MacBook Pro met Touch Bar is door een Amerikaanse gebruiker open geschroefd en daaruit blijkt dat er weinig te upgraden valt want Apple heeft zelfs de SSD vastgesoldeerd op het moederbord. Dat betekent dat het dus niet eenvoudig is om de SSD te vervangen en de opslag te vergroten.

De hedendaagse laptops worden alsmaar dunner en compacter, inmiddels wordt de meeste ruimte ingenomen door de accu’s. Dit betekent echter dat fabrikanten ook wat creatiever moeten worden met de ruimte en hierdoor worden bijvoorbeeld de moederborden vaak al op maat gemaakt.

Apple heeft bij de nieuwe MacBook Pro’s met Touch Bar besloten om alle upgrademogelijkheden te schrappen, even de SSD wisselen is er niet meer bij want die zit nu vastgesoldeerd op het moederbord. Iemand die echt heel handig is kan dit nog wel lossolderen vervangen en vastsolderen, maar het is alles behalve aan te raden.

Bij de MacBook Pro zonder touchbar is het nog wel mogelijk om de SSD te verwisselen, maar doordat Apple van een eigen ontwerp gebruikmaakt, moet je wel exact zo’n zelfde SSD op de kop zien te tikken.

Apple begon enkele jaren geleden al met het aanpassen van de ontwerpen en het vastsolderen van componenten, hierdoor gaat in sommige gevallen de bouwkwaliteit erop vooruit, maar de mogelijkheid tot reparatie wordt ermee zeer beperkt. Het maken van backups is in elk geval weer een stukje belangrijker geworden bij de nieuwe MacBooks.