2min

De digitale assistent rukt op. Apple heeft Siri, Microsoft heeft Bing, in China zoekt Baidu en Google heeft Google Assistant. Deze ‘slimme’ assistenten kunnen zelfstandig reageren op gesproken opdrachten. Soms levert dat hilarische antwoorden op, maar de bedoeling is dat de assistent steeds vaker gaat zorgen dat je de juiste informatie proactief op het juiste moment krijgt. Het is dan uiteraard wel fijn als je een beetje slimme ondersteuning hebt. Daarom hebben onderzoekers nu een IQ-test voor digitale spraakassistentes gehouden. 

Wat zijn de resultaten van de eerste IQ-test voor digitale assistentes?

Doordat de IQ-test bij veel mensen is uitgevoerd hebben we een overzicht van het gemiddelde IQ per leeftijd. Het gemiddelde IQ van een zesjarige is 55,5. Het gemiddelde IQ van een achttienjarige is 97. Met deze wetenschap in het achterhoofd kunnen we de resultaten van de IQ-test interpreteren.

Op de vierde plaats vinden we Siri, met een IQ van 23,9. Iets slimmer Bing van Microsoft dat met een IQ van 31,98 op de derde plaats eindigde. Baidu werd met een IQ van 32,92 tweede. De winnaar van deze IQ-test was Google Assistent. Met een IQ van 47,28 voert zij de lijst aan. In 2014 had Google Assistent nog een IQ van 26,5 en Baidu een IQ van 23,5.

Het is opmerkelijk om te zien dat het IQ van de digitale assistenten zo snel stijgt. Veel mensen, waaronder Elon Musk, zijn huiverig voor te veel kennis bij robots. Zij zijn bang dat robots zich zover ontwikkelen dat de mens zijn invloed verliest. Ook hier hebben de onderzoekers aandacht aan besteedt. Zij delen het risico in in zes klassen, waarbij niveau zes het gevaarlijkst is voor de mens. De digitale assistenten worden ingeschaald op klasse 4 aangezien zij na ontwikkeling (klasse 1), programmering (klasse 2) en updates (klasse 3) ook zelfstandig kennis kunnen ontwikkelen. Pas wanneer de assistenten ook zelfstandig creativiteit kunnen ontplooien komt categorie 5 in zicht. Hier is voorlopig nog geen aanwijzing voor.