Een aantal gebruikers van Google Docs had ineens geen toegang meer tot documenten. Gemeld wordt dat er een boodschap in beeld kwam, waarin stond dat de documenten de gebruiksvoorwaarden van Google overtraden. De gevolgen hadden potentieel heel groot kunnen zijn, maar de bug lijkt ondertussen opgelost te zijn.

De site Engadget verzamelde een hele reeks van de gemelde problemen. Sommige mensen speculeren dat het probleem voortkomt uit een bug van het Google spamsysteem, en stellen dat de gevolgen groot hadden kunnen zijn. Sommige bedrijven gebruiken immers Google Docs om samen te werken aan grote projecten of academische papers.

Google onderzoekt de problemen

Een woordvoerder van Google laat Engadget weten dat er onderzoek gedaan wordt naar de gerapporteerde problemen. “We zullen meer informatie geven zodra dat mogelijk is,” aldus de woordvoerder. Het lijkt erop dat het gaat om een simpele bug, die makkelijk opgelost kan worden door Google.

Die oplossing is er ondertussen overigens al. “Vanochtend rolden we code uit die een klein percentage van Google Docs-documenten per ongeluk als regels overtredend aanmerkten, waardoor de documenten automatisch geblokkeerd werden. Er is een oplossing uitgerold en alle gebruikers zouden weer toegang moeten hebben tot hun documenten.”

Hoe het mis kon gaan

“Het beschermen van gebruikers tegen virussen, malware en andere abusievelijke inhoud staat centraal voor de veiligheid van onze gebruikers. We bieden onze excuses aan voor de verstoring en zullen processen uitrollen die voorkomen dat dit nog eens kan gebeuren,” aldus de woordvoerder.

Om in die bescherming te kunnen voorzien, scant Google de inhoud van documenten. Dat maakt het bedrijf ook duidelijk in het privacy statement.

Onze geautomatiseerde systemen analyseren uw inhoud (inclusief e-mails) om voor u relevante productfuncties te leveren, zoals aangepaste zoekresultaten, gepersonaliseerde advertenties en spam- en malwaredetectie.