Google Chrome blokkeert al vervelende pop-ups. Maar de browser van Google beschikt nog niet over een blokkade van automatische redirects die soms grote gevolgen kunnen hebben. De komende paar maanden gaat de zoekgigant daar echter wel iets aan doen.

Dat meldt Google vandaag in een uitgebreide blog over een aantal veiligheidsupdates die het naar zijn browser brengt. Met de release van Chrome 64 zal Google automatisch onverwachte en (mogelijk) kwaadaardige redirects van websites blokkeren. Mocht een site proberen om een gebruiker door te sturen naar een andere website, krijgt de gebruiker eerst een waarschuwing te zien. Vervolgens kunnen gebruikers zelf kiezen of ze doorgestuurd willen worden.

Andere acties

Maar Google neemt nog andere maatregelen om de Chrome-gebruikers te beschermen. Websites die, indien een gebruiker op een hyperlink of een knop drukken, op een nieuw tabblad verder gaan en op het tabblad waar de gebruiker zich bevindt een andere site openen, worden ook geblokkeerd.

Dat type sites wordt vanaf Chrome 65 geblokkeerd. De software maakt het straks mogelijk om gebruikers direct naar de bestemming die ze in gedachten hadden te brengen en opent dus niet op een los tabblad. Op die manier voorkomt Google ook dat soort malware invloed kan hebben op zijn gebruikers.

Verder komt er nog een derde wijziging. Straks blokkeert Chrome ook automatisch links die bijvoorbeeld vermomd worden als downloadknoppen en bedoeld zijn om de kliks van gebruikers te volgen en pop-ups te lanceren. Ook dit soort redirects worden straks dus aangepakt.

Google’s hoop is dat het met dit soort veranderingen voor een betere en veiligere browse-ervaring kan zorgen.