Abonneer je gratis op Techzine!

Bijna 40 procent van alle cd’s en cassettes die wereldwijd worden verhandeld zijn illegaal opgenomen. Dat blijkt uit een onderzoek van de internationale federatie van muziekproducenten (IFPI). De organisatie schat de schade op 4,3 miljard euro.

Uit het rapport van 2002 blijkt dat er in 2001 voor bijna 2 miljard aan illegalle cd’s en cassette’s verhandeld is. Ook wordt geschat dat 28 procent van alle wereldwijd verkochte cd’s illegaal is. Dit is is een stijging van 20 procent ten opzichte van 2000. Volgens het IFPI werden er vorig jaar wereldwijd 500 miljoen cd-r/cdrw’s verkocht. Nog eens 450 miljoen cd’s werden met branders vervaardigd zonder dat daar rechten over werden betaald. Volgens muziekproducenten komt dit door het grote aanbod branders en goedkope cd-r/cd-rw’s.

De top-10 van landen waar de meeste illegale geluidsdragers worden verhandeld, wordt aan gevoerd door China. Hier bestaat 90 procent van alle verkochte muziek uit niet-officiële kopieën. Indonesië volgt op de tweede plaats met 85 procent