Abonneer je gratis op Techzine!

Voor het leven van president Saddam Hussein mag dan in Irak niet veel meer worden gegeven, op internet bieden verzamelaars hoge bedragen voor alles wat met hem te maken heeft. Sinds het begin van de oorlog in Irak waren woensdag meer dan duizend Saddam-spullen, van T-shirts tot Iraakse munten en biljetten, te koop aangeboden op de virtuele marktplaats eBay.

Een verkoper prees de ‘Saddam dinar’, de Iraakse munteenheid met de beeltenis van de president erop, aan als een stukje geschiedenis dat zeker in waarde zal stijgen als de oorlog voorbij is. De ‘Saddam dinar’ was verreweg het meest gewilde object. Voor een paar biljetten werd soms 40 dollar betaald, terwijl eind maart voor 1 dollar nog ongeveer 3000 Iraakse biljetten konden worden gekocht.

Voor degenen die graag een handtekening van de Iraakse leider willen, hebben vijftien bieders de prijs voor een foto met handtekening inmiddels opgedreven tot 203 dollar. De veiling duurt nog een week. Onder de Saddam-hebbedingen die op de internetsite worden aangeboden is ook wc-papier met Saddams portret op elk velletje.