2min

Tags in dit artikel

, ,

Gokken met de mobiele telefoon begint na een aarzelende start goed op gang te komen in een aantal Europese landen, waaronder Nederland. Grote IT-bedrijven als Hewlett-Packard en kleine starters die de nodige software ontwikkelen, varen wel bij deze trend. Dat meldt persbureau Associated Press. Terwijl interactief gokken in de Verenigde Staten illegaal is, hebben veel Europese overheden daar minder moeite mee. Specifieke wetgeving ontbreekt echter zodat niet altijd duidelijk is wat legaal is en wat niet. De mobiele gokmarkt wordt momenteel geschat op 50 miljoen dollar maar zal de komende jaren naar verwachting sterk groeien.

Doorgaans is ‘m-gambling’ gebaseerd op sms, de tekstberichtendienst voor gsm-telefoons. De gebruiker stuurt bijvoorbeeld een sms’je naar het loterijbedrijf en krijgt direct een berichtje retour met zijn volgnummer. Wie exact het juiste volgnummer heeft, wint een prijs. Andere uitbaters maken het mogelijk te wedden op de uitslag van een sportwedstrijd, ook na de aftrap. Zo heeft Siemens een systeem voor ‘dynamisch gokken’ uitgetest dat de kansen in de loop van de wedstrijd voortdurend aanpast.

Het gemak van sms en de anonimiteit maken dat de drempel om mee te doen zeer laag ligt. Dat maakt ook het gevaar van gokverslaving groter. Associated Press citeert een woordvoerder van de Amsterdamse Jellinek-kliniek die meent dat instant gokken met het mobieltje gevaarlijk en verslavend kan zijn. Volgens hem zou er een hogere drempel moeten zijn dan louter het bezit van een mobieltje. De voorstanders betogen dat het mogelijk is barrières in te bouwen zoals een daglimiet.