Abonneer je gratis op Techzine!

De mobiele telefoon versterkt in toenemende mate de band tussen vrienden en familie. Bijna de helft van de Britten tussen de 25 en 34 jaar zegt niet meer zonder mobiele telefoon te kunnen. Velen zeggen hun privé en emotionele leven zonder hulp van hun mobieltje niet meer te kunnen organiseren. Voor sommige geïnterviewden staat het verliezen van hun mobiele telefoon zelfs gelijk aan het verliezen van een dierbare.

In het onderzoek van het Britse Henley Management Centre en onderzoeksbureau Teleconomy, waaruit BBC Online publiceert, is gekeken naar de sentimentele waarde die mensen hechten aan hun mobieltje. Die waarde blijkt hoog. Meer dan de helft van de mobiele bellers zegt hun telefoon te gebruiken om verveling tegen te gaan. Voor 52 procent is roddelen via de telefoon een aangenaam tijdsverdrijf. 46 Procent zegt de mobiele telefoon te gebruiken om zichzelf of vrienden te vermaken. De onderzoekers herkennen in het onderzoek drie groepen mobiele bellers. ‘Cyborgs’ zijn mensen die zich niet kunnen voorstellen te leven zonder mobieltje. Zij dragen het nieuwste model bij zich met de laatste ringtones en nieuwigheden. Voor deze mensen maakt hun mobiele telefoon deel uit van hun persoonlijkheid.

De tweede groep zijn de zogenoemde ‘Prosthetics’. Zij weten nog hoe het leven was voor de komst van de mobiele telefoon en zien hun mobieltje vooral als aanvulling op hun leven en niet zozeer als deel van hun leven. De telefoon is voor deze groep vooral functioneel. De derde groep bellers wordt aangeduid met ‘Connected but unattached’. Deze groep ziet de telefoon als een noodzakelijk kwaad. Voor deze groep geen gespeel met ringtones en sms-berichten. Deze groep gebruikt de mobiele telefoon ‘slechts’ voor het voeren van telefoongesprekken.