Abonneer je gratis op Techzine!

Linux-grondlegger Linus Torvalds zal geen verklaring afleggen in de zaak die softwarebedrijf SCO Group heeft aangespannen tegen technologiegigant IBM. Het Amerikaanse SCO zegt dat IBM delen uit de Unix-broncode heeft gebruikt voor het ontwikkelen van z’n eigen Linux-versie. Volgens Torvalds is het onmogelijk te getuigen, omdat SCO niet eens wil en kan zeggen waar de zaak nu precies om draait. "Ik heb begrepen dat het gaat om enkele details", aldus de in de VS woonachtige Fin. "Maar die details zijn niet bekendgemaakt." Torvalds voegde eraan toe geen " smoking gun" te zien in de Linux-code. Dit is te lezen op de website van Yahoo.

Linux is een afgeleide van Unix en is in de vroege jaren ’90 ontwikkeld door Torvalds. Het besturingssysteem is in de loop der jaren populair geworden vanwege de lage kosten, de betrouwbaarheid en het feit dat de broncode openbaar is. SCO bezit de rechten op Unix, waarvan net als bij Linux diverse versies bestaan. SCO heeft 1500 Linux-gebruikers (over het algemeen grote bedrijven) eerder deze maand een waarschuwing gestuurd. Volgens de noodlijdende onderneming uit Utah bezit men namelijk ook de rechten van het open-source besturingssysteem.

In maart klaagde SCO Group reeds technologiegigant IBM voor één miljard dollar aan wegens het zogezegd ‘illegaal verspreiden van handelsgeheimen’ door de distributie van IBM’s eigen Linux-variant. Doordat IBM z’n eigen Unix-variant omzet in een Linux-product waarvan de broncode openbaar is daalt volgens SCO Group de economische waarde van het Unix-besturingssysteem.