1 min

Tags in dit artikel

,

De Vietnamese cyber-dissident Pham Hong Son is vandaag veroordeeld tot een gevangenisstraf van dertien jaar voor het plaatsen van een artikel over democratie op zijn website. De rechtzaak duurde nauwelijks een dag, aldus een woordvoerder van de rechtbank. Diplomaten van de Europese Unie en de Verenigde Staten werden de toegang tot de rechtzaal ontzegd.

Son werd vorig jaar maart gearresteerd in de Vietnamese hoofdstad Hanoi, nadat hij een artikel over democratie op het internet had gezet. Hij had een Engelstalig stuk met de titel ‘Wat is democratie?’ van een Amerikaanse website geplukt en vertaald. Son is een 34-jarige dokter die werkt voor een farmaceutisch bedrijf.

Al een paar jaar voert de Vietnamese overheid strijd tegen zogenoemde internet-dissidenten die kritische artikelen op het internet plaatsen. Wie zich via een website uitspreekt tegen de communistische regering kan rekenen op een lange gevangenisstraf. Vorig jaar is een voormalig legerofficier veroordeeld tot twaalf jaar gevangenis wegens het verzamelen van klachten over de overheid via het internet. De autoriteiten blokkeren de toegang tot sites met een politieke of pornografische inhoud.