min

Tags in dit artikel

, , ,

Deze week hebben VIA en AMD meer details bekendgemaakt over hun nieuwe chips, die speciaal ontwikkeld zijn voor ingebedde toepassingen. VIA maakte meer bekend over de Esther-chipkern. AMD onthulde de nieuwe Geode-processoren. Zowel de Geode als de Esther chips verbruiken weinig stroom en zijn compatible met x86-code.

VIA

IBM zal de C5J "Esther"-chip van VIA op 0,090-micron fabriceren. De Esther-chip is door VIA ontwikkeld om zich meer te richten op consumentenelektronica en op ingebedde toepassingen met de x86-code. Hierdoor zal het ontwikkelen van software voor de producten minder moeite kosten. VIA zegt dat de Esther-chip maximaal 3,5 Watt zal gebruiken op 1 GHz. De chips zullen snelheden tot 2 GHZ aankunnen en een FSB van 800 MHz, aldus de ontwerpers.

Aangezien steeds meer chipfabrikanten verschillende veiligheidsopties direct in de chips implementeren doet VIA dit ook. Esther zal voorzien worden van NX-bescherming en zal ondersteuning bieden voor zware encryptie. Daarnaast zal het ook de veiligheidstechnologieën uit de vorige VIA generaties bevatten.

AMD

VIA richt zich al duidelijk op de markt voor ingebedde toepassingen. AMD neigt zelf nog meer naar deze markt toe met zijn Geode-chip. Toch presenteert AMD chips met krachtige NX-versies die geschikter lijken voor toepassingen in stroombewuste servers. De nieuwe Geode chips, de Geode NX 1500@6W en de Geode NX 1750@14W, draaien op 1,4 en op 1 GHz.

De voorlopers in de Geode reeks, vooral toegepast in mobiele apparaten, zullen hernoemd worden. Met de nieuwe namen moeten gebruikers in één oogopslag de prestaties op basis van een benchmark zien en het energieverbruik. De Geode GX2 is dus de Geode GX 533@1.1W genoemd. De nieuwe naamgeving is dus: [naam] 0@[energieverbruik].