2min

Tags in dit artikel

, ,

Alhoewel er al talloze onderzoeken zijn gedaan naar het effect van geweld in videogames op het gedrag van kinderen zijn veel authoriteiten er nog steeds niet uit. Alhoewel de onderzoeken elkaar in sommige gevallen tegenspreken denken steeds meer overheden en organisaties dat er een link te leggen is tussen de toename aan geweld in de maatschappij en geweld in games.

Amerika
Het Amerikaanse Entertainment Software Rating Board (ESRB) heeft daarom weer een nieuwe categorie toegevoegd aan haar bestaande classificaties. De nieuwe categorie heet ‘E10+’ en geeft aan dat het spel alleen geschikt is voor personen ouder dan 10 jaar.
De categorie valt tussen de bestaande ‘E’ (geschikt voor iedereen) en ‘T’ (geschikt voor tieners) categoriën.

Het ESRB vindt deze stap nodig omdat deze groep kinderen nog te vaak te maken krijgt met geweld in bijvoorbeeld fantasygames.
Alhoewel het geweld in deze spellen vaak simplistisch is, denkt de ESRB dat ook dit geweld negatieve invloed kan hebben op kinderen. In tegenstelling tot de andere categorielogo’s is het nieuwe E10+ logo behalve op de voorkant ook op de achterkant van de spelverpakking terug te vinden.

Groot-Brittannië
In Groot-Brittannië heeft het Advertising Standards Agency (ASA) inmiddels gameontwikkelaar Rockstar verboden om haar televisiereclame voor GTA: San Andreas nog voor 9 uur ’s avonds te laten zien.
Volgens het ASA was de reclame, waarin schietpartijen te zien zijn, ook in reclameblokken rond familieprogramma’s te zien.

Overigens heeft rapper 50 cent bevestigd dat hij een rol in GTA: San Andreas afgeslagen heeft. Hij wil een eigen spel uitbrengen waarmee hij volgens eigen zeggen de competitie zal vernietigen.

Japan
De authoriteiten van de Japanse regio Kanagawa, overweegt momenteel ook een verbod op gewelddadige games voor jongeren. Zij zien de spellen als mogelijk maatschappelijk gevaar.

Volgens een woordvoerder kunnen dergelijke spellen een veel grotere invloed op kinderen hebben dan volwassenen zich realiseren. De authoriteiten gaan daarom op een conferentie met juristen en wetenschappers bekijken of een dergelijk verbod nodig is.
Opmerkelijk is wel dat Japan één van de laagste criminaliteitscijfers ter wereld heeft, terwijl het daarnaast ook één van de grootste game industrieën ter wereld heeft.