LimeWire, één van de hoofdclients van Gnutella, werkt momenteel aan een nieuwe manier om het delen van illegale bestanden tegen te gaan.

LimeWire is zoals gezegd momenteel één van de belangrijkste clients voor Gnutella. Op sommige momenten loopt het aantal gebruikers van de client op tot zo’n twee miljoen, waarmee het een stuk meer gebruikt wordt dan bijvoorbeeld Napster en WinMX. De grote diversiteit aan aangeboden muziekbestanden op LimeWire is dan ook één van de redenen waarom de client zo populair is.

Het lijkt er echter op dat ook LimeWire niet kan ontkomen aan de recentelijk gerechterlijke uitspraak, waardoor ook WinMX en eDonkey hun activiteiten moesten staken.
In eerste instantie vertelde directeur Mark Gorton van de Lime Group aan de New York Times, dat hij weinig andere mogelijkheden zag dan te stoppen met LimeWire.

Na de uitspraak bleef het echter een tijdje stil rond LimeWire, maar op 13 september jongstleden verstuurde de RIAA en brief aan een aantal P2P ontwikkelaars om te stoppen met het inbreuk maken op het copyright. Behalve de eerder genoemde bedrijven WinMX en eDonkey, zou LimeWire ook een dergelijke brief hebben ontvangen.

Naar nu blijkt is de Lime Group echter niet van plan om hun service zomaar op te heffen. Vorige week zijn LimeWire ontwikkelaars daarom begonnen met het maken van een tweetal nieuwe instructies genaamd ‘cc_reverify_interval-branch’ en ‘ cc-publish-branch’.
De eerste instructie is bedoeld om te controleren dat elk gedeeld bestand voorzien is van een licentie. Als dit niet het geval is kan het bestand niet gedeeld worden.
De tweede instructie is bedoeld voor mensen die hun eigen werk willen voorzien van een licentie. Als zij hun eigen werk willen delen of toestemming hebben om iemand anders werk te delen kunnen ze deze instructie gebruiken.

Volgens bronnen binnen het project zijn de nieuwe features zo goed als klaar. Als ze eenmaal afgerond zijn zal Mark Gorton de doorslag gaan geven of de instructies ook daadwerkelijk toegevoegd gaan worden aan het programma.