Abonneer je gratis op Techzine!

Er deden reeds geruchten de ronde omtrent een nieuwe dienst van zoekmachine Google. Gdrive zou ervoor zorgen dat je een praktisch onbeperkte harde schijf hebt. In een artikel op de blog van Greg Linden wordt dit gerucht versterkt.

Google heeft met Gmail al vele internetters over laten stappen van Hotmail op hun emaildienst. Belangrijkste factor hierin was natuurlijk de grote opslagcapaciteit. Waar je bij hotmail slechts enkele megabytes opslagruimte kreeg, krijg je bij Gmail tot enkele gigabytes gratis ruimte. Met Gmail drive was het reeds mogelijk Gmail als een soort tweede harde schijf te laten fungeren. Google zou nu een dienst gaan introduceren die precies deze activiteit aanbied.

Greg Linden schreef op zijn weblog commentaar over de Google Analyst Day, die op 2 maart werd gehouden. Hierin bespreekt hij een aantal punten die voorkwamen in de slides van de powerpointvoorstelling. Google verwijderde echter de ppt, die nu vervangen wordt door een pdf. De opgemerkte punten zijn bij het commentaar van de slides te vinden. Helaas zijn deze notes in de pdf-versie niet aanwezig.

In de slides is onder meer het volgende te vinden: "Met onbeperkte opslagruimte kunnen we alle gebruikersbestanden, inclusief e-mails, surfgeschiedenis, foto´s, favorieten, … opslaan en deze vanaf elk apparaat, elk platform beschikbaar maken. We deden reeds inspanningen in deze richting met GDrive, GDS en Lighthouse, maar toch is bandbreedte en opslagruimte nog steeds een probleem."

Google geeft aan te streven naar het bijhouden van alle gegevens ter wereld. Met Gdrive wordt hier nog een schepje bovenop gedaan. Men houdt ook gegevens van gebruikers bij, die de Googleruimte kunnen zien als een tweede harde schijf. Zo ontstaat er een levensgroot netwerk, bereikbaar vanaf elke computer ter wereld. Hoe Google warez wil tegengaan is nog maar de vraag.