Abonneer je gratis op Techzine!

Vanochtend werd bekendgemaakt dat telecombedrijf KPN het data-georiënteerde bedrijf Enertel officieel heeft overgenomen. Volgens de KPN-zegsman past Enertel goed in KPN’s nieuwe bedrijfsomgeving.

KPN heeft 10 miljoen euro betaald voor de overname van Enertel, waarbij de Wimax-licentie van Enertel buiten de overname blijft. Enertel is gespecialiseerd in het afhandelen van dataverkeer via zijn eigen netwerk en rekent verscheidene telecom- en telefonieaanbieders tot de klantenkring.

"De WLL-licentie hebben we niet nodig", aldus een woordvoerder van KPN. Gisteren werd bekend dat Enertel samen met Intel een Wimax-bedrijf op gaat zetten. Samen gaan ze een landelijk dekkend draadloos breedbandnet aanleggen. Wimax is een uiting van de WLL-frequenties. De woordvoerder van Wimax: "Bovendien waren we destijd buitengesloten van de WLL-frequentieverkoop. We willen geen vraagtekens oproepen."

KPN heeft miljarden geinvesteerd in de zogeheten ‘all IP-strategie’. Hierbij verloopt alle dienstverlening en communicatie via het Internet Protocol (IP). Dit is namelijk veel goedkoper, tevens efficiënter.

Verder is met de overname van Enertal het WiFi-bereik van KPN met een kwart vergroot. KPN had voor de overname nog 700 WiFi-spots, waar er nog 200 van Enertel bijkomen. Dit brengt het totaal dus op 900 WiFi-toeganspunten. Deze worden binnenkort toegevoegd aan het netwerk van KPN Hotspots. Op sommige plaatsen in Nederland is KPN al bezig met gloednieuwe WiFi-hotspots op te zetten.

Enertel begon in 2004 zijn wifi-activiteiten door de overname van Winq.