Abonneer je gratis op Techzine!

Telecomprovider Vodafone heeft ze al sinds vorig jaar en nu heeft telefoonfabrikant Motorola ze ook: automaten waar je een mobieltje uit kunt halen.

Snoep en drinken is allang niet meer het enige dat je uit een machine kunt halen. iPods, printercartridges, antivirussoftware en opensource software zijn al uit sommige automaten te halen. Vodafone introduceerde vorig jaar een automaat waar mensen tegen betaling een mobieltje uit kunnen halen als ze er snel één nodig hebben.

Motorola is nu ook een test gestart waarbij het een aantal automaten op vliegvelden heeft geplaats. In de machines zitten de nieuwste Motorola mobieltjes uit het middensegment en topsegment, zoals de Razr en de Q. Ook zijn er accessoires voor de mobieltjes te verkrijgen uit het automaat. Kopers kunnen kiezen voor toestel zonder abonnement, of met abonnement van T-Mobile, Verizon en Cingular. Het selecteren van het toestel en de kleur gaat via een touchscreen, het afrekenen gaat via een creditcard.

Mensen die een toestel kopen met een nieuw abonnement moeten het abonnement eerst via het internet activeren. Mensen die al een abonnement hebben moeten in het geval van Verizon contact opnemen met de provider en in het geval van T-Mobile en Cingular simpelweg het kaartje verwisselen.

Motorola denkt dat de machines in de toekomst vaker het straatbeeld gaan bepalen. "Het is een kleine machine, maar hij levert veel gemak. Deze kleine robotmachines zijn de toekomst wat betreft Motorola voor het kopen van toestellen", aldus Motorola woordvoerder John Wernecke.