2min

Tags in dit artikel

, , ,

De nieuwe Linux kernel ’tikt’ niet langer meer duizend keer per seconde. Zodoende is nieuwe versie zuiniger geworden. Ook is deze versie beter geschikt voor virtualisatie.

Normaliter is het zo dat de kernel om de zoveel tijd kijkt wat hij moet doen, daarvoor worden zogenaamde clock ticks gebruikt. De nieuwe kernel is zo ingericht, dat hij pas actie onderneemt als de hardware aangeeft dat er werk te doen is. Om deze reden wordt Linux nog interessanter voor zowel laptops als servers. Collocatie zal goedkoper worden voor gebruikers, aangezien er minder stroomkosten betaald moet worden. Niet alleen Linux is bezig met het besparen van stroom, ook Intel doet haar duit in het zakje, ze lanceerde in mei ‘Powertop’. Powertop zorgt ervoor dat de processor met zo min mogelijk energie, zo krachtig mogelijk wordt.

"Veel mensen en distributies zijn geïnteresseerd in deze informatie, dus het lijkt er op dat de applicaties worden verbeterd", aldus Linus Torvalds. In combinatie met de Powertop is de tikloze Linux kernel erg zuinig.

Ook de resultaten blijven niet onopgemerkt. "In ons laboratorium zien we vandaag de dag dat een laptop die ‘idle’ is, 15 tot 25 procent minder stroom verbruikt dan drie maanden geleden", aldus Arjan van de Ven, kernel-programmeur. Hij werkt nu voor Intel.

Een bijkomend voordeel van de tikloze Linux-versies is dat virtualisatie beter werkt. "Als je een server hebt met vijftig gevirtualiseerde gasten die elk een timer hebben die duizend keer per seconde tikt, dan betekent dat 50.000 tikken per seconde zonder dat je maar iets doet", legt Van de Ven uit "Met een tikloze versie ga je van duizend naar misschien tien en worden vijftig gasten plots een stuk beheersbaarder."