Abonneer je gratis op Techzine!

Het komt als een totale verassing voor de Thunderbird fans: Thunderbird is inmiddels zo groot geworden, dat Mozilla zich zorgen over de toekomst maakt. Een ding is zeker: Zoals het tot nu toe ging, kan het niet meer. Het kan zo zijn dat naast de Mozilla Foundation een nieuwe "Thunderbird Foundation" opgericht wordt. Maar Thunderbird kan ook gedegradeerd worden naar een community project, zoals Seamonkey.

Doordat veel Firefox gebruikers ook Thunderbird een kans geven is het een redelijk veel gebruikte mailclient. Mozilla is op het moment aan het denken hoe het verder wil met de mailclient. Doordat Thunderbird redelijk veel gebruikt wordt vraagt Mozilla zich af hoe zij verder willen met de software.

In een post op haar blog wendt Mitchell Baker, directrice van de Mozilla Corporation, zich tot de community rondom Thunderbird. Ze roept iedereen op om zijn gedachten over de toekomst van de mailclient te laten gaan. Volgens Baker heeft Mozilla Thunderbird vanaf het begin actief ondersteund, waardoor een solide product is ontstaan. Maar door de populariteit van Firefox heeft dit programma Mozilla’s aandacht, en komt Thunderbird in een soort "2e rang". Dit zal volgens Baker ook in de toekomst niet veranderen.

Hierdoor zijn de overleggen bij Mozilla in gang gezet. Ze willen ermee bereiken dat de Thunderbird-community haar eigen weg kan gaan, en dat de ontwikkeling van Thunderbird niet meer geremd wordt door zustersoftware Firefox. Er zijn tot nu toe drie verschillende mogelijkheden voor het programma:

Mogelijkheid 1: Een aparte Thunderbird-Foundation:

Er kan parallel aan de Mozilla Foundation een nieuwe foundation opgericht worden: de Thunderbird Foundation. Hier zijn weer twee mogelijkheden: een Non-Profit organisatie, of een commerciële organisatie. Firefox heeft ook al een eigen commerciële organisatie: de Mozilla Corporation.
De mogelijkheid van een aparte Foundation zorgt voor de grootste onafhankelijkeid van de toekomst van Thunderbird. Er moet echter wel in acht genomen worden dat er een grote reorganisatie plaats moet vinden. Bovendien moeten voor een dergelijke foundation ook geschikte mensen gevonden worden, want op dit moment staan de ontwikkelaars in het middelpunt.

Mogelijkheid 2: Thunderbird krijgt een nieuwe ontwikkelaar:

Dit is eigenlijk hetzelfde als de hierboven beschreven commerciële organisatie. Het zorgt voor minder reorganisaties, maar er moet wel een nieuw bedrijf opgezet worden. Dit bedrijf moet natuurlijk de richtlijnen van de Mozilla Foundation volgen. Maar volgens Baker zal ook bij dit project de schaduw van Firefox over Thunderbird heen vallen, waardoor de verdere ontwikkeling ervan minder flexibel zal verlopen.

Mogelijkheid 3: Thunderbird word een community-project:

Hierbij zal Thunderbird worden "gedegradeerd" tot een community-project, zoals bijvoorbeeld Seamonkey. Hierbij zal een klein en onafhankelijk bedrijf worden opgericht dat de zorg voor het project en de gebruikers op zich neemt. Veel open-source software gebruiken dit model, het zal dan ook een eenvoudiger en effectiever zijn dan een Mozilla Foundation dochterfirma. Er zit alleen een groot probleem aan vast: Het is zeer ingewikkeld om een dergelijk model als een non-profit organisatie op te zetten.