3min

Tags in dit artikel

, , ,

Het idee dat webapps een alternatief kunnen zijn voor iOS-apps, snijdt geen hout. Dat suggereert een Google-ontwikkelaar als reactie op een claim van Apple als tegenspraak in de verschillende onderzoeken die lopen naar het App Store-beleid van het bedrijf.

In een blogpost vertelt Google-ontwikkelaar Alex Russell over zijn frustraties bij het ontwikkelen van websites en applicaties voor iOS. Hij reageert op een verklaring van Apple als reactie op een onderzoek van de Australische mededingingsautoriteit. De autoriteit doet onderzoek naar het feit dat het alleen mogelijk is om apps op iOS-apparaten te installeren via de App Store. Daarbij moeten appontwikkelaars zich aan zeer strikte eisen van Apple houden, zoals het gebruik van het betaalsysteem van Apple bij het uitvoeren van aankopen binnen een app. Daarbij vraagt Apple een commissie van 30 of 15 procent. Apple houdt echter vol dat het bedrijf geen monopoliepositie hanteert, aangezien er andere platforms zijn met eigen appwinkels en webapps ook als alternatief kunnen dienen.

WebKit loopt consistent achter

Dat laatste argument denkt Russell echter zo het zijne van. Hij klaagt dat juist op iOS webapps niet haalbaar zijn, omdat Apple zo consistent achterloopt op het gebied van de nieuwste ontwikkelingen in browserfeatures. Alternatieven zijn ook geen optie, aangezien Apple alleen browsers toestaat die zijn gebaseerd op hun eigen WebKit-engine. Dat maakt alternatieve iOS-browsers effectief weinig anders dan Safari met een schil.

Russell noemt een groot aantal voorbeelden van hoe de WebKit-engine soms jaren achterloopt met het implementeren van nieuwe webstandaarden dan Chromium Blink of zelfs de Gecko-engine waar Firefox op draait. En als de nieuwe features er eenmaal zijn, werken ze vaak minder goed en soepel dan in concurrerende browsers. Op macOS is dit geen groot probleem, aangezien het daar eenvoudig is om een alternatieve browser te installeren. Het feit dat dit op iOS niet kan, maakt dat ontwikkelaars in veel gevallen toch zijn aangewezen op de App Store als ze alle bedoelde functies in hun app willen verwerken.

Snelheid weinig anders dan andere browsers

Ook het argument dat Apple geen andere browserengines toestaat voor prestatieredenen, snijdt volgens Russell geen hout. Hij zegt dat na 20 jaar aan felle concurrentie in de browsermarkt, alle browsers al vrijwel alle optimalisaties hebben doorgevoerd die er op tafel liggen. Verdere prestatieverbeteringen komen nu uit het maken van concessies van functionaliteit en prestaties. Russell wijst naar de recente trend van ‘slapende’ tabbladen als voorbeeld.

Ontbrekende features voor webapps

Russell deelt een greep aan features die WebKit nog steeds mist, terwijl ze wel zouden bijdragen aan het aanbieden van webapps in Safari. Hij begint met ondersteuning voor pushnotificaties. Zonder pushnotificaties zijn veel features van apps simpelweg niet mogelijk. Denk aan chatapplicaties, nieuwssites die breaking news delen en andere toepassingen.

Andere missers zijn het gebrek aan de mogelijkheid om met een knop op een website een webapp zich te laten vastzetten op het homescherm. Het is wel mogelijk om een website op het homescherm op te slaan, maar dit kan alleen via het menu van Apple. Als een gebruiker dit handmatig doet, kan het icoontje niet worden aangepast met bijvoorbeeld een indicator voor ongelezen berichten. Zo zijn er nog een aantal andere voorbeelden van functies in iOS-apps die simpelweg niet kunnen in Safari-webapps.

Alternatieve appwinkels niet beschikbaar

De andere claim van Apple was dat andere appwinkels een alternatief kunnen bieden voor de Apple App Store. Hiervoor moeten gebruikers wel overstappen naar een ander toestel. Daar heeft de Europese Commissie echter wat tegenin te brengen. Afgelopen vrijdag beschuldigde de EU Apple officieel van concurrentievervalsing. De commissie wijst op het feit dat iPhone- en iPad-gebruikers over het algemeen heel loyaal zijn naar hun platform. Hierdoor hebben ze geen toegang tot alternatieve appwinkels en zijn ze onderhevig aan de grillen van Apple.

Er lopen momenteel meerdere onderzoeken en rechtszaken naar het App Store-beleid van Apple. Deze week is de rechtszaak van Apple tegenover Epic Games officieel van start gegaan. Zodra daar uitkomsten van komen, zijn die hier te lezen.