Abonneer je gratis op Techzine!

Intel heeft nieuwe details vrijgegeven over haar binnenkort te verschijnen 45nm singlecore ‘Silverthorne’ processor voor UMPC’s en andere ultra-mobiele computers.

Meest opvallende detail is dat de singlecore processor HyperThreading zal ondersteunen, waarmee Intel deze techniek dus als eerste opnieuw introduceert in deze processor, later dit jaar zal de techniek ook geïntroduceerd worden op de ‘Nehalem’ processors.

Intel heeft Silverthorne naar eigen zeggen volledig vanaf nul opgebouwd, om zo een superzuinige processor te kunnen creëren. En dat lijkt zijn vruchten te hebben afgeworpen, want volgens de fabrikant heeft de processor een vermogen dat niet boven de twee watt uitkomt. Het grootste deel van de tijd zal de processors zelfs een vermogen van onder de één watt hebben, omdat de processor modulair is opgebouwd en de verschillende delen een eigen stroomtoevoer hebben. Ook is de slaapstand van de processor nog beter dan die van vorige mobiele processors van Intel. Verder heeft Intel het ‘weglekken’ van stroom ook verder terug weten te dringen, doordat de processor gefabriceerd is op een 45nm proces en Intel gebruik heeft gemaakt van high-k metal gates, een techniek die ook in de 45nm, ‘Penryn’ processors terug te vinden is.

De Silverthorne processor zal volledig compatible zijn met code die geschreven is voor de Core 2 Duo familie en dankzij de HyperThreading zal het systeem denken dat het om een chip met twee kernen gaat. Hoewel deze virtuele tweede kern niet zoveel prestatiewinst zal opleveren als een fysieke tweede kern, biedt Silverthorne wel een stuk betere prestaties dan singlecore processors die nu in UMPC’s worden gebruikt. Exacte kloksnelheden voor de nieuwe processors zijn niet bekend, maar de architectuur van de Silverthorne processor kan volgens Intel in potentie kloksnelheden van 2GHz bij een vermogen van één watt leveren.

Intel zal de Silverthorne processor met de ‘Paulsbo’ geïntegreerde chipset combineren in het ‘Menlow’ UMPC platform. Zowel het platform als de chipset en processor worden rond april/mei verwacht. Een aantal fabrikanten hebben al toegezegd UMPC’s te zullen fabriceren op basis van het Menlow platform, BenQ en LG lieten hun modellen al zien op de CES van dit jaar.