Abonneer je gratis op Techzine!

In de aanloop naar de lancering van de iPhone 3G in de eerste 22 landen op 11 juli a.s. is gisteren bekend geworden dat Apple mogelijk de productie van het toestel flink op wil schalen in reactie op de verwachte explosieve groei in vraag naar de populaire smartphone.

Volgens het laatste rapport van FBR Capital Market analisten Craig Berger en Robert Pikover blijkt dat Apple een gedeelte van de productie van de iPhone 3G van het tweede naar het derde kwartaal verplaatst heeft, mogelijk omdat de lancering gefaseerd doorgevoerd wordt en er in het tweede kwartaal slechts 22 van de beoogde zeventig landen voorzien zijn.

Naar alle waarschijnlijkheid zal in het derde kwartaal, wanneer de rest van de landen voorzien wordt, de vraag zeer explosief stijgen en om tekorten te voorkomen verplaatste Apple de productiecapaciteit naar het volgende kwartaal. In totaal heeft Apple voor 2008 ruim vijftien miljoen toestellen besteld.

De beide analisten melden daarnaast ook goed nieuws voor de andere pijlers van Apple, de iPod en de Mac. Volgens het rapport verwacht Apple eveneens een toename in vraag naar de iPod en de Mac, volgens de analisten mogelijk vanwege een geplande revisie van de iPod nano, Classic en Touch dit najaar. Ook de productievolumes voor desktops en notebooks gaat volgens Berger en Pikover omhoog.

Hoewel Apple het afgelopen jaar de afname van desktops met 53 en laptops met 38 procent zag stijgen, vermoedt het bedrijf uit Cupertino volgens Berger en Pikover dit jaar een even sterke zo niet sterkere groei, hetgeen zich eveneens uit in het behalen van marktaandeel op verschillende markten.