Abonneer je gratis op Techzine!

Het Russische pilot-project om scholen te laten migreren naar het Linux-besturingssysteem breidt zich uit over geheel Rusland. Geïnteresseerde scholen kunnen zich opgeven via een speciaal formulier op de website van het project. Scholen uit de regio’s Tatarstan, Perm Krai en Tomsk konden eerder al meedoen met het project.

Indien het project succesvol is zal er gekeken worden naar de uitrol van Linux naar alle secundaire scholen in Rusland en later naar alle agentschappen van de staat zoals president Medvedev vorig jaar uitsprak.

Ondanks dat de migraties voor de start van het nieuwe schoolseizoen op één september voltooid moeten zijn geeft de organisatie aan voor te lopen op schema. Igor Gorbatov, CEO van Armada, de overkoepelende organisatie voor het project, claimt zelfs te verwachten dat het streefgetal van duizend scholen makkelijk overschreden zal worden. Het doel is om uiteindelijk de helft van alle scholen in de centrale steden en twintig procent in de overige gebieden binnen de drie regio’s te migreren naar Linux.

Volgens statistieken van vier juni die te vinden zijn op de site van het project zelf is echter te zien dat slechts 182 van de huidige 1084 scholen al zijn gemigreerd. Het project is echter wel bezig met de promotie van opensourcesoftware, onder andere door het geven van installatiecursussen in de scholen van Perm Krai.