Abonneer je gratis op Techzine!

Google heeft zijn nieuwe Knol-website gelanceerd. Google Knol is een encyclopedie die door de gebruikers gevuld kan worden, net als wikipedia. Knol werd eind vorig jaar al aangekondigd maar zat tot nu toe altijd in een gesloten testfase.

Google heeft Knol anders opgezet dan wikipedia. Bij wikipedia kan iedereen een pagina over een onderwerp aanpassen en daarbij anoniem blijven onder aan schuilnaam. Een Knol, zoals een pagina op Google Knol genoemd wordt, heeft een auteur die bij voorkeur zijn echte naam gebruikt en deze auteur heeft het laatste woord over veranderingen door anderen. Het is volgens Google dan ook goed mogelijk dat er meerdere Knols ontstaan over hetzelfde onderwerp en ziet dat als een positieve ontwikkeling.

Een Knol moet een pagina worden waarop de auteur zijn idee, mening of kennis kwijt kan zonder dat anderen dit kunnen aanpassen. Buitenstaanders kunnen wel suggesties doorsturen maar de auteur moet deze goedkeuren voordat het voor het publiek zichtbaar is. Elke Knol biedt ook de mogelijkheid om reacties achter te laten, de inhoud een waardering te geven of om een review te schrijven.

Niet elke Knol zal voorzien zijn van een echte naam, Google laat de keuze aan de auteur om zijn identiteit vrij te geven. Het gebruiken van een echte naam wordt echter wel aangemoedigd. Google biedt de mogelijkheid voor een auteur om zijn identiteit te laten bevestigen via telefoon- of creditcard-verificatie. Artikelen met geverifieerde auteurs worden voorzien van het ‘verified’-stempel.

Knols kunnen onder drie licenties gepubliceerd worden en de auteur is vrij om tussen deze licenties te kiezen. De mogelijkheden zijn:

  • Creative Commons Attribution 3.0
  • Creative Commons Attribution-Noncommercial 3.0
  • Standaard copyright, all rights reserved

De Creative Commons-licenties bieden de mogelijkheid voor anderen om werk te baseren op tekst uit de Knol.

Google biedt de mogelijkheid voor de auteur om Google AdSense-reclame toe te voegen aan het artikel. De auteur verdient een evenredig gedeelte van de opbrengsten van deze reclame.

Google Knol homepage