2min

Tags in dit artikel

, ,

Jaap Stronks heeft een nieuwe website gelanceerd die de dekkingsgaten van Nederlandse GSM-providers in kaart moet brengen. Volgens de initiatiefnemer zijn er nogal wat problemen wat betreft de dekking van verschillende Nederlandse providers.

Stronks geeft aan dat site is ontstaan uit persoonlijke frustratie over de slechte dekking van zijn eigen provider, T-Mobile. "Met name in de trein merkte ik vaak dat mijn verbinding wegviel. De frustratie werd groter toen ik naast mijn mobiele-telefoonabonnement mobiel internet voor mijn laptop aanschafte. Voor 70 euro per maand heb ik onbeperkt snel internet – op plaatsen waar 3G-internet beschikbaar is tenminste, als er überhaupt een GSM-signaal te vinden is", aldus Stronks.

"Ondertussen concurreren telefonie-aanbieders op noviteiten als de iPhone (heb ik) of snel mobiel internet (heb ik ook). Bestaande gaten in de dekking hebben kennelijk geen prioriteit, aangezien ik op basis van eigen ervaring weet dat de gaten er vijf jaar geleden ook al waren, en in aantal nauwelijks zijn teruggedrongen", vervolgt Stronks zijn pleidooi.

Het doel van de website is volgens Stronks de Nederlandse providers met hun neus op de feiten drukken. "De gaten zijn groter en talrijker dan nu wordt toegegeven, en het is hoog tijd dat daar verandering in komt." De reden dat iedereen zijn dekkingsgaten kan aangeven is dan ook om de providers te helpen hun bereik in Nederland te verbeteren.

Stronks heeft tevens een filmpje gemaakt waarin wordt uitgelegd hoe het toevoegen van dekkingsgaten werkt. Voor het in kaart brengen wordt gebruik gemaakt van Google Maps waarop zogenaamde prikballonetjes geplaatst kunnen worden.

De prikballonetjes hebben verschillende kleuren waardoor in één oogopslag te zien is om welke provider het gaat. Groen is voor KPN, geel is voor Orange, paars is voor T-Mobile en rood is voor Vodafone. Tot slot is er nog een blauwe kleur die specifiek voor de 3G-dekking van de iPhone 3G bedoeld is, waar de laatste tijd nogal wat om te doen is.

Op dit moment geeft de dekkingskaart van Stronks nog geen algemeen representatief beeld hoe het er voor staat met de dekking van telecomproviders, maar naarmate meer mensen hun dekkingsgaten melden zal dit beeld meer en meer compleet worden. Meehelpen kan middels deze link en is overigens geheel gratis.