Abonneer je gratis op Techzine!

Wanneer je als spammer last heb om je botnet op te zetten en te onderhouden kun je dit ook laten doen. Zo kun je naar de SET-X Corporation in Rusland. Voor 2000 euro per maand versturen zij meer dan één miljoen berichtjes per dag. Het verlenen van dergelijke diensten staat nog in de kinderschoenen, maar de bedoeling is dat meer mensen zich met spammen gaan bezighouden.

Bij deze dienst neemt SET-X alles uit handen en noemt zichzelf daarom de ‘one stop spamming shop’. SET-X heeft vier mensen die continu malware binaries aan het updaten zijn, het botnet uitbreiden en verzamelde e-mailadressen en adressen van gratis webmail-providers moeiteloos in de spam-templates integreren.

SET-X heeft ook nog beschikking over een database van e-mailadressen. Hier staan 16 miljoen Russische, 118 miljoen Amerikaanse en 49 miljoen Europese adressen in. Wanneer je vindt dat je spamactie niet naar wens verloopt, kun je door middel van een spam-engineer meer bots krijgen die de blacklists kunnen omzeilen en persoonlijk advies inwinnen om de campagne beter te laten verlopen.

"Spam zal voorlopig nog niet verdwijnen, zeker niet als het gehele proces dat de nodige tijd en middelen kostte, door managed service providers wordt geleverd, wiens web interfaces erg lijken op die van anti-spam appliances," zegt beveiligingsonderzoeker Dancho Danchev. Naar zijn verwachtingen zullen er meer van dergelijke bedrijven komen.